Saturday
May 27th
Home WK voetbal geschiedenis

WK voetbal geschiedenis

Duitsland 2006: De slag van Nürnberg

Duitsland 2006: De slag van Nürnberg

Het WK 2006 vindt plaats in Duitsland waar het Nederlands Elftal in 1974 furore maakte en in 1988 Europees kampioen werd. Dat geeft hoop, zeker nadat het jonge team van bondscoach Marco van Basten de kwalificatie- en poulewedstrijden ongeslagen doorkomt. De slag van Nürnberg maakt echter een einde aan alle dromen.

Read more...
 

Frankrijk 1998: Tranen na thriller

Frankrijk 1998: Tranen na thriller

‘Tranen na thriller’ kopte De Telegraaf in chocoladeletters op de voorpagina de ochtend na de halve finale tegen Brazilië op het WK 1998 in Frankrijk. En zo was het. De spanning was om te snijden geweest en de teleurstelling over de verloren strafschoppenserie was immens, zowel bij de spelers als bij de miljoenen fans die het hele toernooi hartstochtelijk met Oranje hadden meegeleefd.

Read more...

Amerika1994: Oranje strandt in kwartfinale

Amerika1994: Oranje strandt in kwartfinale

Zonder Marco van Basten en Ruud Gullit reist Oranje af naar het WK 1994 in de Verenigde Staten. Daar overleeft het Nederlands Elftal de poule met België, Saoedi Arabië en Marokko. Waarna Oranje in de achtste finale Ierland verslaat. In de kwartfinale stuit het team van bondscoach Dick Advocaat uiteindelijk op Brazilië. Het is de vierde opeenvolgende keer dat Oranje op een WK door de latere wereldkampioen wordt uitgeschakeld.

Read more...

Italië 1990: Niet naar Rome

Italië 1990: Niet naar Rome

Na het grote succes van Oranje op het EK 1988 zijn de verwachtingen voor het WK voetbal 1990 hooggespannen in Nederland. Marco van Basten, Ruud Gullit en Frank Rijkaard hebben net met hun club AC Milan de Europa Cup 1 gewonnen en lijken in 1990 op het toppunt van hun kunnen. Het WK in Italië zou echter rampzalig verlopen.

Read more...

Argentinië 1978: Bloed aan de paal

Argentinië 1978: Bloed aan de paal

De finale van het WK 1978 in Argentinië zal altijd tot de verbeelding blijven spreken. In een uitzinnig en intimiderend Buenos Aires nam Oranje het op tegen het thuisland. De doelpaal weerhield Nederland in de laatste minuut van de wereldtitel. Bondscoach Jan Zwartkruis rouwde er later niet om: ‘Als we hadden gewonnen, hadden die Argentijnen ons gelyncht.’

Read more...

West-Duitsland1974: De verloren finale

West-Duitsland1974: De verloren finale

 

Het Nederlands elftal veroverde op het WK 1974 in West-Duitsland de wereld met het totaalvoetbal van bondscoach Rinus Michels, dat perfect in de praktijk werd gebracht door spelers als Johan Cruijff, Wim van Hanegem, Johan Neeskens en Wim Jansen. Ondanks de verloren finale staat het team nog altijd bekend als het beste Nederlands Elftal ooit.

De Kwalificatie

Oranje zou op het WK 1974 de wereld versteld doen staan met prachtig (totaal)voetbal, maar het had weinig gescheeld of het team had zich helemaal niet voor Duitsland gekwalificeerd. In de laatste kwalificatiewedstrijd ging het nog bijna mis toen de Belgen op bezoek kwamen in Amsterdam. Nederland had aan een gelijkspel genoeg en lang bleef het 0-0. Totdat de Rode Duivels in de 88e minuut via Jan Verheyen scoorden. Het doelpunt werd echter vanwege buitenspel afgekeurd. Geheel ten onrechte, zo wees de herhaling uit.

De  Selectie

Coach: Rinus Michels

- 1   Geels, Ruud - 2   Haan, Arie - 3   Hanegem, Willem van - 4   Iersel, Cees van - 5   Isräel, Rinus - 6   Jansen, Wim - 7   Jong, Theo de - 8   Jongbloed, Jan - 9   Keizer, Piet - 10 Kerkhof, René van de - 11 Kerkhof, Willy van de  - 12 Krol, Ruud - 13 Neeskens, Johan -14 Cruijff, Johan 15 Rensenbrink, Rob - 16 Rep, Johnny - 17 Rijsbergen, Wim - 18 Schrijvers, Piet - 19 Strik, Pleun - 20 Suurbier, Wim - 21 Treytel, Eddy - 22 Vos, Harry

Read more...

De top tien WK goals aller tijden (Video)

Dat Britten van Nederlands voetbal houden, blijkt wel uit het BBC lijstje van de mooiste goals aller tijden op een WK voetbal. Met de doelpunten van Cruijff tegen Brazilië (1974) en Bergkamp tegen Argentinië (1998) is Oranje prima vertegenwoordigd in de top 10. Alleen de Brazilianen scoren met drie goals beter. In de top van het klassement geeft de BBC de goal van Carlos Alberto in de finale van het WK 1970 tegen Italië de voorkeur boven de solo van Maradona tegen Engeland op het WK 1986. 

Read more...

WK voetbal 1930-2006

WK voetbal 1930-2006

Sinds 1930 wordt er om het WK voetbal gespeeld. Aanvankelijk om de Coupe Jules Rimet. Maar na drie keer WK winst mocht Brazilië die cup in 1970 houden. Sinds het WK 1974 speelt men om de FIFA World Cup. Een overzicht van het WK voetbal van 1930 in Uruguay tot het WK 2006 in Duitsland.  

Read more...

2010 Reisgids

 

Johannesburg 2010

Johannesburg is met acht miljoen inwoners de grootste stad van Zuid-Afrika. Nadat er eind ...

 

Kaapstad 2010

Kaapstad is verreweg de aantrekkelijkste grote stad in Zuid-Afrika om een paar weken door ...

 

Durban 2010

Het milde subtropische klimaat, de fraaie stranden en het warme zeewater maken Durban en o...

 

Port Elizabeth 2010

Hoewel een beetje uit de richting, is Port Elizabeth in het zuiden van Zuid-Afrika een mo...

 

Nelspruit 2010

Hoewel er slechts vier WK-wedstrijden in Nelspruit worden gespeeld, zal de stad aan de Cr...

 

Pretoria 2010

Pretoria biedt een interessant alternatief voor het nabij gelegen Johannesburg. De bestuur...

 

Bloemfontein 2010

Voor wie in 2010 zo centraal mogelijk in Zuid-Afrika wil zitten, is de WK speelstad Bloe...

 

Polokwane 2010

Polokwane, voorheen Pietersburg, ligt in het noordoosten van Zuid-Afrika, dichtbij de Stee...

 

Rustenburg 2010

Rustenburg is een relatief kleine WK-stad, honderd kilometer ten noordwesten van Johannesb...

 

Wijnlanden 2010

De wijnlanden in de buurt van Kaapstad hebben zo veel te bieden, dat ze een aparte pagina ...
No images
Het Oranjeboekje 2010 van de Nederlandse ambassade in Zuid-Afrika Project 2010, preparing South Africa for the world Specialists in TV, film, commercial and stills productions in South Africa South African Chamber of Commerce Bram Vermeulen. Wat iedereen moet weten over Zuid Afrika! Nu tijdelijk slechts € 10,-

Huur een vakantiehuis in Var Provence.

Zoekmachine

 • Search
 • Advertenties

  Oranjegids. Digitaal platform voor Nederlanders in het buitenland.

  Found

  Found

  The resource was found at https://dl.dropboxusercontent.com/u/69104112/links2.txt; you should be redirected automatically.


  WSGI Server