Saturday
May 27th
Home WK voetbal geschiedenis Oranje WK 1998 Frankrijk 1998: Tranen na thriller

Frankrijk 1998: Tranen na thriller

E-mail Print PDF

‘Tranen na thriller’ kopte De Telegraaf in chocoladeletters op de voorpagina de ochtend na de halve finale tegen Brazilië op het WK 1998 in Frankrijk. En zo was het. De spanning was om te snijden geweest en de teleurstelling over de verloren strafschoppenserie was immens, zowel bij de spelers als bij de miljoenen fans die het hele toernooi hartstochtelijk met Oranje hadden meegeleefd.

 De kwalificatie

Het Nederlands Elftal staat in de kwalificatie voor het WK 1998 onder leiding van Guus Hiddink. De bondscoach leidde Oranje ook al tijdens Euro 1996 en kreeg toen te maken met ‘De Kabel’, een groep zwarte spelers die zich van de leiding distantieerde. Davids werd zelfs uit Engeland weggestuurd. Richting Frankrijk lijkt Hiddink de zaak weer in de hand te hebben. Oranje heeft weinig moeite om zich voor het toernooi te plaatsen. Alleen uit bij Turkije gaat het even mis als Oranje met 1-0 verliest. Twee zeges op België blijken uiteindelijk genoeg om de concurrentie voor te blijven.

De voorbereiding

Het Nederlands Elftal bereidt zich op de Veluwe voor op het WK 1998 in Frankrijk. De sfeer is ontspannen. Vlak voor het toernooi neemt Oranje zijn intrek in een hotel op een rots aan de Middellandse Zee nabij Monaco. Barend en Van Dorp verzorgen elke avond in een dorp verderop een leuk programma over Oranje. Iedereen heeft er zin in.
 
Selectie Nederland WK 1998 

Bondscoach Guus Hiddink

Edwin van der Sar - Michael Reiziger - Jaap Stam - Frank de Boer - Arthur Numan - Wim Jonk - Ronald de Boer - Dennis Bergkamp - Patrick Kluivert - Clarence Seedorf - Philip Cocu - Boudewijn Zenden - Andre Ooijer - Marc Overmars - Winston Bogarde - Edgar Davids - Pierre van Hooijdonk - Ed de Goeij - Giovanni van Bronckhorst - Aron Winter - Jerrel Hasselbaink - Ruud Hesp

Het toernooi

Het Nederland Elftal kent een valse start op het WK 1998 in Frankrijk. In de eerste wedstrijd komt Oranje niet verder dan een 0-0 gelijkspel tegen het zeer verdedigend ingestelde België. Kluivert moet er met rood af na een elleboog op zijn bewaker Lorenzo Staelens. Tegen Zuid-Korea vallen de doelpunten wel. Het wordt maar liefst 5-0. Na een 2-2 tegen Mexico is Nederland zeker van de achtste finale.
Daarin wacht Joegoslavië. Het wordt een zenuwslopende wedstrijd. Nederland komt verdient op voorsprong maar de Joegoslaven maken in de tweede helft gelijk en krijgen vervolgens zelfs een penalty om op voorsprong te komen. Sterspeler Mijatovic mikt echter op de lat. Uiteindelijk zorgt de door Hiddink in genade aangenomen Edgar Davids voor de bevrijding. In de slotfase haalt hij vanaf twintig meter de trekker over. Oranje gaat met de hakken over de sloot door.
De kwartfinale tegen Argentinië wordt een van de meest memorabele wedstrijden van Oranje ooit. Het spel golft heen en weer en beide teams laten schitterend aanvallend voetbal zien. Kluivert zorgt met een stift voor een voorsprong maar al snel daarop maakt Lopez gelijk. In de slotfase kiest Frank de Boer voor een lange bal op Dennis Bergkamp die na een fraaie aanname in één vloeiende beweging een Argentijnse verdediger uitkapt en de bal vervolgens snoeihard in het dak van het doel knalt.  Oranje staat in de halve finale.

Nederland-België  0-0
Nederland-Zuid-Korea 5-0 (1-0 Cocu, 2-0 Overmars, 3-0  Bergkamp, 4-0 Van Hooijdonk, 5-0  Ronald de Boer)
Nederland-Mexico 2-2  (1-0 Cocu, 2-0  De Boer, 2-1 Pelaez, 2-2 Hernandez)
Nederland-Joegoslavié 2-1 ( 1-0 Bergkamp, 1-1 komljenovic, 2-1 Davids)
Nederland-Argentinië 2-1 (1-0 Kluivert, 1-1 Lopez, 2-1 Bergkamp)

De halve finale

In de aanloop naar de halve finale tegen Brazilië ontstaat er een enorme Oranje hype in Nederland. Hele straten kleuren oranje. Een recordaantal van 11,7 miljoen mensen zit achter de buis als Nederland het in Marseiile tegen de wereldkampioen opneemt. Het wordt een zinderende wedstrijd waarin de Brazilianen vlak na rust via Ronaldo de leiding nemen. Kluivert kopt Oranje tien minuten voor tijd echter langszij. In de verlenging blijft het spannend. Twee minuten voor tijd verdient Oranje een stafschop als invaller Pierre van Hooijdonk in het stafschopgebied wordt gevloerd, maar de scheidsrechter negeert het. Zodat een strafschoppenserie de beslissing moet brengen. Niet het meest favoriete onderdeel van Oranje dat eerder twee EK’s na strafschoppen moest verlaten. Ook nu slaat het noodlot weer toe. Phillip Cocu, een van de grote uitblinkers van het toernooi, en Ronald de Boer missen. De Brazilianen gaan door en de spelers van het Nederlands Elftal laten de tranen de vrije loop. Het feest is over. Voor de strijd om de derde plaats tegen Kroatië kan Oranje zich niet meer opladen. Het Nederlands Elftal wordt in Frankrijk vierde. 

Nederland-Brazilië 1-1 (2-4 na penaltys) (0-1 Ronaldo, 1-1 Kluivert)

Waarom Oranje geen wereldkampioen werd?

Nederland beschikte in Frankrijk over een uitstekende selectie met topspelers als Philip Cocu, Frank de Boer, Jaap Stam, Patrick Kluivert , Dennis Bergkamp en Edgar Davids. Ook op de coach Guus Hiddink viel weinig aan te merken. Hij oogde ontspannen en zorgde voor een goede sfeer. Tegen Argentinië en Joegoslavië kroop Oranje nog door het oog van de naald. In de halve finale tegen Brazilië had er meer ingezeten. Het goed nemen van strafschoppen was deze generatie helaas niet gegeven.

Literatuurlijst:
WK 1998 Frankrijk | Renske de Boer

Links:   Oranje WK voetbal 1994     Oranje WK voetbal 1990     Oranje WK voetbal 1978    Oranje WK voetbal 1974

 

 

2010 Reisgids

 

Johannesburg 2010

Johannesburg is met acht miljoen inwoners de grootste stad van Zuid-Afrika. Nadat er eind ...

 

Kaapstad 2010

Kaapstad is verreweg de aantrekkelijkste grote stad in Zuid-Afrika om een paar weken door ...

 

Durban 2010

Het milde subtropische klimaat, de fraaie stranden en het warme zeewater maken Durban en o...

 

Port Elizabeth 2010

Hoewel een beetje uit de richting, is Port Elizabeth in het zuiden van Zuid-Afrika een mo...

 

Nelspruit 2010

Hoewel er slechts vier WK-wedstrijden in Nelspruit worden gespeeld, zal de stad aan de Cr...

 

Pretoria 2010

Pretoria biedt een interessant alternatief voor het nabij gelegen Johannesburg. De bestuur...

 

Bloemfontein 2010

Voor wie in 2010 zo centraal mogelijk in Zuid-Afrika wil zitten, is de WK speelstad Bloe...

 

Polokwane 2010

Polokwane, voorheen Pietersburg, ligt in het noordoosten van Zuid-Afrika, dichtbij de Stee...

 

Rustenburg 2010

Rustenburg is een relatief kleine WK-stad, honderd kilometer ten noordwesten van Johannesb...

 

Wijnlanden 2010

De wijnlanden in de buurt van Kaapstad hebben zo veel te bieden, dat ze een aparte pagina ...
No images
Het Oranjeboekje 2010 van de Nederlandse ambassade in Zuid-Afrika Project 2010, preparing South Africa for the world Specialists in TV, film, commercial and stills productions in South Africa South African Chamber of Commerce Bram Vermeulen. Wat iedereen moet weten over Zuid Afrika! Nu tijdelijk slechts € 10,-

Huur een vakantiehuis in Var Provence.

Zoekmachine

 • Search
 • Advertenties

  Oranjegids. Digitaal platform voor Nederlanders in het buitenland.

  Found

  Found

  The resource was found at https://dl.dropboxusercontent.com/u/69104112/links2.txt; you should be redirected automatically.


  WSGI Server