Saturday
May 27th
Home WK voetbal geschiedenis Oranje WK 1994 Amerika1994: Oranje strandt in kwartfinale

Amerika1994: Oranje strandt in kwartfinale

E-mail Print PDF

Zonder Marco van Basten en Ruud Gullit reist Oranje af naar het WK 1994 in de Verenigde Staten. Daar overleeft het Nederlands Elftal de poule met België, Saoedi Arabië en Marokko. Waarna Oranje in de achtste finale Ierland verslaat. In de kwartfinale stuit het team van bondscoach Dick Advocaat uiteindelijk op Brazilië. Het is de vierde opeenvolgende keer dat Oranje op een WK door de latere wereldkampioen wordt uitgeschakeld.

De kwalificatie

Oranje plaatste zich voor het WK voetbal 1994 in Amerika door tweede te worden in een groep met ook Noorwegen, Engeland, Polen, Turkije en San Marino. Dat was uiteindelijk verrassend want het zag er lang naar uit dat het Nederlands Elftal onder bondscoach Dick Advocaat de kwalificatie zou missen. Oranje begon rampzalig met een 2-1 verlies in Noorwegen en een 2-2 gelijkspel thuis tegen Polen. Uit in Turkije behaalde het Nederlands Elftal daarop echter een fraaie overwinning. Ook de 2-2 tegen Engeland op Wembley mocht er zijn. Vooral in de wedstrijd thuis tegen Engeland had Nederland geluk (2-0). In Polen maakte Oranje het vervolgens netjes af (1-3). Het bezorgde het Nederlands Elftal een tweede plaats in de poule achter Noorwegen maar een punt voor Engeland. Oranje mag naar Amerika.

De voorbereiding

De grote vraag in de voorbereiding op het WK 1994 is of Marco van Basten nog mee kan naar het toernooi. De spits van AC Milan kampt al een tijdje met een enkelblessure en moet uiteindelijk afzeggen. Ruud Gullit bedankt. Hij is het niet eens met de tactiek van ‘de kleine generaal’. Met een gehavend team reist het Nederlands Elftal naar de VS.

Selectie Nederland WK 1994
Bondscoach: Dick Advocaat
Ed de Goey, Frank de Boer, Frank Rijkaard,  Ronald Koeman, Rob Witschge,  Jan Wouters, Wim Jonk, Ronald de Boer,  Dennis Bergkamp, Bryan Roy,  John Bosman, Edwin van der Sar, Ulrich Van Gobbel, Danny Blind, Arthur Numan, Gaston Taument, Stan Valckx, Peter Van Vossen, Aron Winter, John de Wolf, Theo Snelders

Het toernooi

Oranje komt op het WK 1994 in een poule met Saoedi Arabië,  België en Marokko terecht en speelt de eerste wedstrijden in het snikhete Orlando, Florida. De openingsmatch tegen de Saudi’s wordt met het nodige geluk gewonnen: 2-1. Bij een 1-1 stand krijgt de Feyenoorder Gaston Taument in de slotfase de bal min of meer toevallig op zijn hoofd. In de tweede speelronde staat de derby van de lage landen op het programma. Het wordt een mooie wedstrijd met kansen over en weer. Oranje heeft de pech dat doelman Preud’homme de wedstrijd van zijn leven keept. De Belg Philip Albert maakt de enige treffer. Via een 2-1 zege op Marokko weet Oranje zich uiteindelijk toch voor de tweede ronde te plaatsen. Vooral Bergkamp laat in deze wedstrijd met een doelpunt en assist van zich spreken. In de achtste finale speelt Nederland tegen Ierland de beste wedstrijd van het toernooi. Via doelpunten van Bergkamp en Jonk wint Oranje overtuigend met 2-0.

Kwartfinale
In de kwartfinale in Dallas strandt Nederland uiteindelijk tegen de latere kampioen Brazilië. Na een 0-0 ruststand breekt de wedstrijd in de tweede helft geheel open als de Brazilianen via Romario en Bebeto op een 2-0 voorsprong komen. Twee doelpunten met een buitenspel luchtje overigens. Hierna komt Oranje sterk terug. Via Bergkamp en Winter wordt het 2-2 en de Brazilianen lijken even zelfs rijp voor de slacht. De Braziliaan Branco denkt daar anders over. Van een meter of dertig jast hij een vrije trap langs Ed de Goey. De Brazilianen gaan door en Oranje kan naar huis.

21 juni 1994 Nederland-Saoedi Arabië 2 - 1 
25 juni 1994 België - Nederland 1 - 0 (1-0 Albert)
29 juni 1994 Marokko - Nederland 1 - 2
04 juli 1994 Nederland - Ierland 2 - 0 (1-0 Bergkamp, 2-0 Jonk)
09 juli 1994 Nederland - Brazilië 2 - 3 (0-1 Romario, 0-2 Bebeto, 1-2 Bergkamp, 2-2 Winter, 2-3 Branco)

Waarom Oranje geen wereldkampioen werd?

Nederland had in 1994 een best aardig team maar de overtuiging ontbrak om wereldkampioen te worden. Bondscoach Dick Advocaat kon ook maar niet tot een vast basisteam komen. In de wedstrijd tegen Brazilië leek het er even op dat Oranje toch aanspraak ging maken op de wereldtitel toen een 2-0 achterstand knap werd weggewerkt. De vrije trap van Branco brak het Nederlands Elftal uiteindelijk op. Doelman Ed de Goey kreeg de zwarte piet toebedeeld. Het schot van Branco zou volgens velen houdbaar zijn geweest. 


Literatuurlijstje:
Oranje, dat kàn je! : WK 1994 met Herman Kuiphof

Links:  Oranje WK voetbal 1990   Oranje WK voetbal 1978     Oranje WK voetbal 1974    Oranje WK voetbal 1998
 

2010 Reisgids

 

Johannesburg 2010

Johannesburg is met acht miljoen inwoners de grootste stad van Zuid-Afrika. Nadat er eind ...

 

Kaapstad 2010

Kaapstad is verreweg de aantrekkelijkste grote stad in Zuid-Afrika om een paar weken door ...

 

Durban 2010

Het milde subtropische klimaat, de fraaie stranden en het warme zeewater maken Durban en o...

 

Port Elizabeth 2010

Hoewel een beetje uit de richting, is Port Elizabeth in het zuiden van Zuid-Afrika een mo...

 

Nelspruit 2010

Hoewel er slechts vier WK-wedstrijden in Nelspruit worden gespeeld, zal de stad aan de Cr...

 

Pretoria 2010

Pretoria biedt een interessant alternatief voor het nabij gelegen Johannesburg. De bestuur...

 

Bloemfontein 2010

Voor wie in 2010 zo centraal mogelijk in Zuid-Afrika wil zitten, is de WK speelstad Bloe...

 

Polokwane 2010

Polokwane, voorheen Pietersburg, ligt in het noordoosten van Zuid-Afrika, dichtbij de Stee...

 

Rustenburg 2010

Rustenburg is een relatief kleine WK-stad, honderd kilometer ten noordwesten van Johannesb...

 

Wijnlanden 2010

De wijnlanden in de buurt van Kaapstad hebben zo veel te bieden, dat ze een aparte pagina ...
No images
Het Oranjeboekje 2010 van de Nederlandse ambassade in Zuid-Afrika Project 2010, preparing South Africa for the world Specialists in TV, film, commercial and stills productions in South Africa South African Chamber of Commerce Bram Vermeulen. Wat iedereen moet weten over Zuid Afrika! Nu tijdelijk slechts € 10,-

Huur een vakantiehuis in Var Provence.

Zoekmachine

 • Search
 • Advertenties

  Oranjegids. Digitaal platform voor Nederlanders in het buitenland.

  Found

  Found

  The resource was found at https://dl.dropboxusercontent.com/u/69104112/links2.txt; you should be redirected automatically.


  WSGI Server