Saturday
May 27th
Home WK voetbal geschiedenis Oranje WK 1990 Italië 1990: Niet naar Rome

Italië 1990: Niet naar Rome

E-mail Print PDF

Poster Italië 1990Na het grote succes van Oranje op het EK 1988 zijn de verwachtingen voor het WK voetbal 1990 hooggespannen in Nederland. Marco van Basten, Ruud Gullit en Frank Rijkaard hebben net met hun club AC Milan de Europa Cup 1 gewonnen en lijken in 1990 op het toppunt van hun kunnen. Het WK in Italië zou echter rampzalig verlopen.

De Kwalificatie

Het Nederlands elftal staat in de kwalificatie voor het WK 1990 onder leiding van de Rotterdammer Thijs Libregts. De tegenstanders zijn Finland, Wales en aartsrivaal Duitsland. Oranje weet tijdens de kwalificatie nauwelijks te imponeren. Maar door twee keer gelijk te spelen tegen de oosterburen en tegen Wales en Finland te winnen, plaatst Oranje zich vrij gemakkelijk direct voor Italië 1990.

De voorbereiding

Na de kwalificatie willen de spelers niet verder met bondscoach Thijs Libregts. Hij ligt slecht in de groep en de KNVB besluit de spelers te raadplegen over de opvolging. Ze kunnen kiezen tussen Johan Cruijff, Leo Beenhakker en Aad de Mos. De stemming wijst uit dat een merendeel van de selectie het liefst met Cruijff naar Italië gaat. Het toenmalige KNVB-bestuurslid technische zaken Rinus Michels slaat het advies echter in de wind en kiest voor Beenhakker die tweede in de stemming werd. Met name de drie spelers van AC Milan (Gullit, Rijkaard en Van Basten) zijn woedend. Vanaf het moment dat zij zich bij het trainingskamp aansluiten is de sfeer slecht en ligt vrijwel iedereen met elkaar overhoop. Ook van de locatie van het trainingskamp, een spookslot in Kroatië, wordt niemand vrolijk.

Selectie Nederland WK 1990

Bondscoach: Leo Beenhakker

Hans van Breukelen, Berry van Aerle, Frank Rijkaard, Ronald Koeman, Adrie van Tiggelen, Jan Wouters, Marco van Basten, Ruud Gullit, Richard Witschge, Johnny van 't Schip, Hans Gillhaus, Erwin Koeman, Gerald Vanenburg, Wim Kieft, Graeme Rutjes, Bryan Roy, Joop Hiele, Henk Fräser, John van Loen, Aron Winter, Danny Blind, Stanley Menzo

Het toernooi

Oranje komt in een groep met Engeland, Egypte en Ierland terecht en speelt de poulewedstrijden op Sicilië en Sardinië. De eerste wedstrijd tegen Egypte komt het Nederlands Elftal niet verder dan een teleurstellend 1-1 gelijkspel. Ook in de tweede wedstrijd tegen Engeland kan Oranje geen potten breken en komt het elftal met 0-0 nog goed weg. De laatste wedstrijd wordt een aanfluiting aangezien beide teams aan een gelijkspel genoeg hebben om zich voor de laatste 16 te plaatsen (1-1). 

In de achtste finale is wederom aartsrivaal Duitsland de tegenstander. Plaats van handeling: het San Siro in Milaan. Even lijkt het erop dat het Nederlands Elftal zich kan oprichten. In de openingsfase laat de Oranje leeuw eindelijk weer eens zijn tanden zien en zijn er volop kansen op een voorsprong. Maar dan gaat Frank Rijkaard in de fout. Geheel onnodig spuugt hij de Duitse spits Rudi Völler in zijn gezicht, om even later ook een fluim in zijn haar te mikken. Nadat beide spelers er met rood af zijn, verliest Oranje de controle over de wedstrijd. De fysiek sterkere Duitsers weten de ontstane ruimte beter te benutten en winnen met 2-1. Oranje druipt met de staart tussen de benen af. De Duitse pers jubelt en geeft Rijkaard een nieuwe bijnaam: Der Schwarze Lama.

Eerste ronde:   

Nederland – Egypte    Uitslag: 1-1

Nederland - Engeland  Uitslag: 0-0

Nederland - Ierland     Uitslag: 1-1
           
Tweede ronde:   

Nederland - Duitsland    Uitslag: 1-2
        
Waarom Oranje geen wereldkampioen werd?

In het NRC Handelsblad blikte bondscoach Leo Beenhakker in 2006 in een interview terug op het rampzalig verlopen WK 1990. De Rotterdammer betreurt daarin dat hij de klus destijds had aangenomen. Hij deed het naar eigen zeggen destijds puur voor Michels. De geest van de door Michels gepasseerde Cruyff zou echter het hele toernooi boven de groep blijven hangen. Met name op de vedetten Gullit, Van Basten en Rijkaard kreeg Beenhakker om die reden geen vat. ‘Niemand nam het voortouw,’ aldus Beenhakker in NRC. ‘Niemand was de dragende speler waar je je verhaal aan kwijt kon als coach.’

Literatuurlijst

WK '90 | Guus Hermans, Roland Goock & Frank van Amerongen

Het WK 1990 van Rinus Michels | Rinus Michels & Anja Timmerman

Waarom Nederland het WK 1990 niet won| Kees Jansma

 

Links      Oranje op het WK 1974      Oranje op het WK 1978     Historie WK voetbal

 

2010 Reisgids

 

Johannesburg 2010

Johannesburg is met acht miljoen inwoners de grootste stad van Zuid-Afrika. Nadat er eind ...

 

Kaapstad 2010

Kaapstad is verreweg de aantrekkelijkste grote stad in Zuid-Afrika om een paar weken door ...

 

Durban 2010

Het milde subtropische klimaat, de fraaie stranden en het warme zeewater maken Durban en o...

 

Port Elizabeth 2010

Hoewel een beetje uit de richting, is Port Elizabeth in het zuiden van Zuid-Afrika een mo...

 

Nelspruit 2010

Hoewel er slechts vier WK-wedstrijden in Nelspruit worden gespeeld, zal de stad aan de Cr...

 

Pretoria 2010

Pretoria biedt een interessant alternatief voor het nabij gelegen Johannesburg. De bestuur...

 

Bloemfontein 2010

Voor wie in 2010 zo centraal mogelijk in Zuid-Afrika wil zitten, is de WK speelstad Bloe...

 

Polokwane 2010

Polokwane, voorheen Pietersburg, ligt in het noordoosten van Zuid-Afrika, dichtbij de Stee...

 

Rustenburg 2010

Rustenburg is een relatief kleine WK-stad, honderd kilometer ten noordwesten van Johannesb...

 

Wijnlanden 2010

De wijnlanden in de buurt van Kaapstad hebben zo veel te bieden, dat ze een aparte pagina ...
No images
Het Oranjeboekje 2010 van de Nederlandse ambassade in Zuid-Afrika Project 2010, preparing South Africa for the world Specialists in TV, film, commercial and stills productions in South Africa South African Chamber of Commerce Bram Vermeulen. Wat iedereen moet weten over Zuid Afrika! Nu tijdelijk slechts € 10,-

Huur een vakantiehuis in Var Provence.

Zoekmachine

 • Search
 • Advertenties

  Oranjegids. Digitaal platform voor Nederlanders in het buitenland.

  Found

  Found

  The resource was found at https://dl.dropboxusercontent.com/u/69104112/links2.txt; you should be redirected automatically.


  WSGI Server