Saturday
May 27th
Home WK voetbal geschiedenis Oranje WK 1978 Argentinië 1978: Bloed aan de paal

Argentinië 1978: Bloed aan de paal

E-mail Print PDF

poster wk 1978De finale van het WK 1978 in Argentinië zal altijd tot de verbeelding blijven spreken. In een uitzinnig en intimiderend Buenos Aires nam Oranje het op tegen het thuisland. De doelpaal weerhield Nederland in de laatste minuut van de wereldtitel. Bondscoach Jan Zwartkruis rouwde er later niet om: ‘Als we hadden gewonnen, hadden die Argentijnen ons gelyncht.’

De Kwalificatie

Nederland plaatste zich in een groep met België, Noord-Ierland en IJsland relatief eenvoudig voor het WK 1978 in Argentinië. Alleen thuis tegen Noord-Ierland leverde Oranje een punt in.

Boycot?

Voorafgaand aan het WK 1978 ontstond er in Nederland een verhitte discussie of Oranje wel naar Argentinië moest gaan. Het Zuid-Amerikaanse land werd destijds geleid door het militaire regime van Jorge Videla dat stelselmatig politieke tegenstanders uit de weg ruimde. Het cabaretduo Freek de Jonge en Bram Vermeulen eiste dat het Nederlands Elftal daarom het WK 1978 moest boycotten. Hun bijbehorende voorstelling ‘Bloed aan de Paal’ sloeg vooral in linkse kringen enorm aan. De regering liet het echter aan de voetballers zelf over. Én die toonden zich niet onder de indruk van de protesten en eventuele gevaren in Argentinië. ‘Desnoods kop ik de kogels terug,’ tekende een journalist bij kopspecialist Dick Nanninga op. ‘Sport en politiek moeten gescheiden blijven', zei Neeskens. Maar aanvoerder Ruud Krol nam wel degelijk stelling en gaf aan bij winst de wereldbeker beslist niet uit handen van Videla aan te nemen.

De voorbereiding

Bondscoach Jan Zwartkruis had de kwalificatie afgedwongen maar kreeg de legendarische Oostenrijker Ernst Happel als een soort supervisor aan zijn zijde. Johan Cruijff zegde voor het toernooi af. Hij zou een WK naar eigen zeggen mentaal en fysiek niet aankunnen. In 2008 onthulde de sterspeler een andere reden, namelijk dat hij vanwege een eerdere kidnappoging bij zijn familie wilde blijven. Een andere topper, Willem van Hanegem, kwam in de voorbereiding in aanvaring met Happel. Huilend liet hij voor de televisiecamera weten niet mee te gaan. 

De selectie van het Nederlands Elftal 1978:

Bondscoach: Jan Zwartkruis en Ernst Happel

Jan Jongbloed, Piet Schrijvers, Pim Doesburg, Ruud Krol, Jan Poortvliet, Ruud Krol, Wim Jansen,  Arie Haan, René van de Kerkhof, Willy van de Kerkhof, Rob Rensenbrink, Johan Neeskens,  Johnny Rep,  Ernie Brandts, Dick Schoenaker, Adri van Kraaij, Piet Wildschut, Wim Suurbier, Dick Nanninga, Jan Boskamp, Hugo Hovenkamp, Wim Rijsbergen, Harrie Lubse

Het Toernooi

Bij aankomst in het winterse Argentinië werd het Nederlands Elftal meteen geïsoleerd in de bergen, scherp in de gaten gehouden door het militaire regime. De eerste wedstrijden beloofden weinig goeds. Op een geflatteerde 3-0 overwinning op Iran (drie keer Rensenbrink) volgde een teleurstellend gelijkspel tegen Peru (0-0). De laatste wedstrijd tegen Schotland ging het zelfs bijna mis. Nederland mocht met twee doelpunten verschil verliezen en kwam ook met 3-1 achter te staan. Met een zondagschot stelde Johnny Rep alsnog de tweede ronde veilig.

Nederland-Iran 3-0 (1-0 Rensenbrink, 2-0 Rensenbrink, 3-0 Rensenbrink)
Nederland-Peru 0-0
Nederland-Schotland (2-3) (1-0 Rensenbrink, 1-1 Dalglish, 1-2 Gemmill, 1-3 Gemmill, 2-3 Rep)

Na de zwakke vertoning tegen Schotland kregen in de eerste wedstrijd van de tweede ronde jongere spelers als Ernie Brandts en Piet Wildschut een kans. Dat pakte goed uit, Oostenrijk kreeg met 5-1 klop na een openingsdoelpunt van Brandts. Tegen West-Duitsland knokt Oranje zich twee keer knap van een achterstand terug. Waarna een gelijkspel tegen Italië genoeg is voor een nieuwe finaleplaats. Na een eigen doelpunt van Ernie Brandts ziet het er even niet goed uit. Maar de PSV-er scoort al snel ook in het juiste doel waarna Arie Haan met een kanonskogel van 35 meter aan alle Italiaanse illusies een einde maakt. Oranje staat opnieuw in de finale. Tegenstander is Argentinië dat na een omstreden 6-0 zege op Peru in de andere poule Brazilië op doelsaldo achter zich houdt. Later zouden er sterke aanwijzingen opduiken dat de wedstrijd door de Peruanen was verkocht.

Nederland-Oostenrijk 5-1 (1-0 Brandts, 2-0 Rensenbrink, 3-0 en 4-0 Rep, 4-1 Obermayer, 5-1  Willy van den Kerkhof)
Nederland-Duitsland 2-2  (0-1 Abramczik, 1-1 Haan, 1-2 Müller, 2-2 Rene van den Kerkhof)
Nederland-Italië (0-1 Brandts ed, 1-1 Brandts, 2-1 Haan)


 

De Finale

Het stadion van Buenos Aires zit bomvol uitzinnige Argentijnen en duizenden snippers vliegen door de lucht als de twee elftallen voor de finale het veld betreden. De intimiderende sfeer neemt toe als het Argentijnse team voor de aftrap protesteert tegen de manchet van Rene van den Kerhof. Oranje wil van het veld lopen waarna er een compromis wordt gemaakt. Twintig minuten later dan gepland volgt de aftrap. In een keiharde wedstrijd waarin de scheidsrechter zware Argentijnse overtredingen te mild bestraft, neemt Argentinië via Mario Kempes in de eerste helft de leiding. Tien minuten voor het einde knikt invaller Dick Nanninga een voorzet van Rene van den Kerkhof knap binnen (1-1). In de slotfase van de reguliere speeltijd komt Oranje zelfs bijna op voorsprong als Rob Rensenbrink uit een moeilijke hoek de bal op de paal schiet. Het zou een van de laatste wapenfeiten van Oranje zijn. In de verlenging scoren de Argentijnen twee keer. De wereldtitel is voor Argentinië.

Argentinië-Nederland 3-1 nv (1-0 Kempes, 1-1 Nanninga, 2-1 Kempes, 3-1 Bertoni)

Waarom Oranje geen wereldkampioen werd.

Nooit was het Nederlands Elftal zo dicht bij de wereldtitel als in Argentinië 1978. In de laatste minuut van de finale stond alleen de paal in de weg. Argentinië had in 1978 zeker geen wonderteam. Vaak wordt de intimiderende sfeer in Buenos Aires als reden genoemd voor de verloren finale. De scheidsrechter zou daardoor te veel op de hand van de Argentijnen zijn geweest. In zijn boek Kapitein van Oranje schrijft bondscoach Zwartkruis: ‘Toen ik weer terug was in Soesterberg, dankte ik God op mijn blote knieën. Ik besefte dat als we de finale hadden gewonnen, we ons leven niet zeker waren geweest. Want dan hadden ze ons moeten beschermen tegen hysterische Argentijnen die ons dan zeker hadden willen lynchen!’

Literatuur
Voetbal in een vuile oorlog - Marcel Rözer & Duren, I. van
Een vuile oorlog  - Meindert van der Kaaij
Kapitein van Oranje - Jan Zwartkruis

Links    Oranje op het WK 1974        Geschiedenis WK voetbal 1930-2006

 

2010 Reisgids

 

Johannesburg 2010

Johannesburg is met acht miljoen inwoners de grootste stad van Zuid-Afrika. Nadat er eind ...

 

Kaapstad 2010

Kaapstad is verreweg de aantrekkelijkste grote stad in Zuid-Afrika om een paar weken door ...

 

Durban 2010

Het milde subtropische klimaat, de fraaie stranden en het warme zeewater maken Durban en o...

 

Port Elizabeth 2010

Hoewel een beetje uit de richting, is Port Elizabeth in het zuiden van Zuid-Afrika een mo...

 

Nelspruit 2010

Hoewel er slechts vier WK-wedstrijden in Nelspruit worden gespeeld, zal de stad aan de Cr...

 

Pretoria 2010

Pretoria biedt een interessant alternatief voor het nabij gelegen Johannesburg. De bestuur...

 

Bloemfontein 2010

Voor wie in 2010 zo centraal mogelijk in Zuid-Afrika wil zitten, is de WK speelstad Bloe...

 

Polokwane 2010

Polokwane, voorheen Pietersburg, ligt in het noordoosten van Zuid-Afrika, dichtbij de Stee...

 

Rustenburg 2010

Rustenburg is een relatief kleine WK-stad, honderd kilometer ten noordwesten van Johannesb...

 

Wijnlanden 2010

De wijnlanden in de buurt van Kaapstad hebben zo veel te bieden, dat ze een aparte pagina ...
No images
Het Oranjeboekje 2010 van de Nederlandse ambassade in Zuid-Afrika Project 2010, preparing South Africa for the world Specialists in TV, film, commercial and stills productions in South Africa South African Chamber of Commerce Bram Vermeulen. Wat iedereen moet weten over Zuid Afrika! Nu tijdelijk slechts € 10,-

Huur een vakantiehuis in Var Provence.

Zoekmachine

 • Search
 • Advertenties

  Oranjegids. Digitaal platform voor Nederlanders in het buitenland.

  Found

  Found

  The resource was found at https://dl.dropboxusercontent.com/u/69104112/links2.txt; you should be redirected automatically.


  WSGI Server