Wednesday
May 24th
Home WK 2010 Nieuws Organisatie Zuid-Afrika een jaar na het WK (1): De Stadions

Zuid-Afrika een jaar na het WK (1): De Stadions

E-mail

  De grote en peperdure stadions die Zuid-Afrika voor het WK 2010 liet bouwen, zouden volgens de critici na het evenement leeg komen te staan. Maar een jaar later blijkt dat erg mee te vallen. Eerste deel van een driedelige serie over 'Zuid-Afrika, een jaar  na het WK', geschreven in opdracht van AD Sportwereld.

 

Precies een jaar geleden speelde Oranje in het immense Soccer City Stadium  voor zo’n 85.000 fans haar eerste duel van het WK voetbal in Zuid-Afrika. De omvang en moderniteit van de kalabasvormige voetbaltempel aan de rand van Johannesburg en Soweto maakte direct een enorme indruk op spelers en fans. Het zou de voorbode voor meer blijken te zijn. Want op weg naar de finale in hetzelfde stadion zou de Oranjekaravaan ook in Durban, Kaapstad en Port Elizabeth versteld komen te staan van de icoonachtige arena’s die Zuid-Afrika speciaal voor het WK uit de grond trok.

Een jaar later prijst het land zich nog altijd gelukkig met de lof die het vanuit de wereld kreeg toegezwaaid voor de succesvolle organisatie en de vriendelijke atmosfeer rond het evenement. Vooral ook omdat daarmee de Afro-pessimisten die het land daartoe vooraf niet in staat achtten, goed de mond waren gesnoerd. De critici hadden na het evenement echter nog een ijzer in het vuur. De zes nieuwe stadions die de Zuid-Afrikaanse overheid zo’n twee miljard euro kostten, zouden na het evenement namelijk niet levensvatbaar zijn en zogeheten White Elephants worden die uiteindelijk door belastingbetalers overeind zouden moeten worden gehouden. ‘In een land met zoveel armoede en werkloosheid geeft dat het WK voetbal uiteindelijk een zeer wrange nasmaak,’ schrijft Eddie Cottle in zijn recente publicatie South Africa’s World Cup: A legacy for whom?

Het lijkt echter of vakbondsman Cottle te snel conclusies heeft getrokken. Na een aarzelend begin hebben de meeste WK-stadions inmiddels namelijk een redelijk gevuld programma gekregen. Soccer City, tegenwoordig FNB-stadium geheten, en het multifunctionele Moses Mabhida in Durban boeken naar eigen zeggen gewoon een operationele winst. Het laatste stadion sprak een paar maanden terug al van 300 ‘functions’ sinds eind 2009, die de gemeente zeven miljoen euro in het laatje brachten. Het ging onder meer om lokale voetbalduels, cricket-, rugby- en voetbalinterlands, concerten, religieuze festivals, huwelijken, productlanceringen en conferenties. Toeristen wisten bovendien het treintje over de boog boven het stadion goed te vinden.

Een vergelijkbaar verhaal geldt voor het FNB stadium dat sinds Oranje er de finale verloor regelmatig volstroomde, of het nu om bekerfinales, Soweto derby’s, interlandvoetbal,  rugby, politieke rally’s of concerten ging. Na U2, Kings of Leon en Neil Diamond zal in oktober dit jaar bijvoorbeeld Coldplay in een uitverkocht huis optreden. ‘Zuid-Afrika is met de WK-stadions een trekpleister voor megabands geworden,’ juichten de kranten.

Inmiddels zette het FNB-stadium zich bovendien op de toeristische kaart. Er zijn nu dagelijks rondleidingen door het stadion, vooral populair bij Spaanse toeristen.
Opvallend is verder dat de door menigeen al afgeschreven stadions in de provinciesteden Nelspruit en Polokwane het aardig doen. Afgelopen maanden vormden die bijna wekelijks het toneel van competitiewedstrijden van clubs uit Johannesburg, Pretoria en zelfs de Free State omdat ze juist in die moderne en goed bereikbare stadions meer publiek trekken dan in hun eigen veelal troosteloze omgeving. Volgens Craig Rosslee, assistent-trainer van Ruud Krol bij kampioen Orlando Pirates, is het leuk dat die stadions nu gebruikt worden, maar is het een slecht teken dat Zuid-Afrikaanse eredivisieclubs nog steeds geen goede vaste thuisbasis hebben en telkens om financiële redenen van stadion wisselen .‘Ze bouwen op die wijze nooit die traditionele band tussen club, fans en stadion op zoals je die bij Europese clubs of onze eigen rugbyclubs ziet.’

Rosslee vindt het een gemiste kans dat de WK-organisatie niet meer op die behoefte heeft ingespeeld. ‘Als ze het lokale professionele voetbal echt een impuls hadden willen geven, dan hadden ze echte voetbalarena’s voor de clubs moeten bouwen.’ Hij denkt dan aan stadions met zo’n 30 tot 40 duizend  zitplaatsen dicht op het veld zoals het Orlando Stadum dat sinds het WK de vaste thuisbasis van Orlando Pirates is. ‘Clubs kunnen dan voor speciale duels nog altijd naar een groter WK-stadion met 50 tot 70 duizend plaatsen uitwijken. Als vast thuishonk vind ik die stadions vanwege hun multifunctionaliteit duidelijk minder geschikt. Je zult ze al snel met anderen moeten delen en er niet altijd terecht kunnen, ook omdat het stadionmanagement alle opties wil openhouden.’

Bovenstaande speelt bijvoorbeeld in Kaapstad, waar de fanwalk naar het stadion in Greenpoint tijdens het WK nog honderdduizenden mensen op de been bracht, onder meer rond de halve finale van Oranje tegen Uruguay. Maar hoewel de fanwalk na het WK een paar keer weer goed tot leven kwam rond lokale voetbalwedsrijden en concerten, zijn er nog steeds twijfels over de levensvatbaarheid van het stadion en is de gemeente nog altijd zoekende als het om de uitbating gaat. Illustratief voor het zwabberende beleid was dat het stadion er midden in het voetbalseizoen twee maanden voor uittrok om een nieuwe grasmat neer te leggen.Ajax Cape Town dat zich daarvoor steeds meer als vaste bespeler van het stadion aandiende, moest daarom weer naar de twee andere stadions in de stad uitwijken.

De Nederlandse local en stadionexpert Mark Bakker (voorheen werkzaam voor Stadion Feijenoord) ziet de toekomst van Cape Town stadium echter niet al te somber in. Hij schat dat sinds het WK de helft van de jaarlijkse 5,5 miljoen euro exploïtatiekosten zijn terugverdiend en dat de komende jaren operationele winst mogelijk is, zeker als de populaire lokale rugbyclub van Newlands naar Greenpoint verhuist. ‘De gemeente verwacht nu dat dit in 2013 zal gebeuren. In mijn ogen is de potentie van het stadion dan enorm. Want naast rugby, kun je er gemakkelijk ook voetbal, concerten en zakelijke bijeenkomsten organiseren. Dat maakt het stadion ook voor een commerciële partij zeer interessant.’

De lokale voetbalfan John Edwards is wat voorzichtiger. Ook hij ziet de potentie maar vraagt zich af of de gemeente die eruit zal weten te halen. ‘De komst van rugby zal essentieel zijn. Maar ook al mocht dat niet doorgaan en het stadion een paar miljoen euro verlies blijven draaien, mag dat nog altijd geen reden zijn om het te slopen. Het is een icoon voor de stad geworden. Dat stadion moet hoe dan ook overeind blijven.’

Eerste deel uit een driedelige serie 'het WK 2010 een jaar later', geschreven in opdracht voor AD Sportwereld

Last Updated ( Tuesday, 28 June 2011 15:13 )  

2010 Reisgids

 

Johannesburg 2010

Johannesburg is met acht miljoen inwoners de grootste stad van Zuid-Afrika. Nadat er eind ...

 

Kaapstad 2010

Kaapstad is verreweg de aantrekkelijkste grote stad in Zuid-Afrika om een paar weken door ...

 

Durban 2010

Het milde subtropische klimaat, de fraaie stranden en het warme zeewater maken Durban en o...

 

Port Elizabeth 2010

Hoewel een beetje uit de richting, is Port Elizabeth in het zuiden van Zuid-Afrika een mo...

 

Nelspruit 2010

Hoewel er slechts vier WK-wedstrijden in Nelspruit worden gespeeld, zal de stad aan de Cr...

 

Pretoria 2010

Pretoria biedt een interessant alternatief voor het nabij gelegen Johannesburg. De bestuur...

 

Bloemfontein 2010

Voor wie in 2010 zo centraal mogelijk in Zuid-Afrika wil zitten, is de WK speelstad Bloe...

 

Polokwane 2010

Polokwane, voorheen Pietersburg, ligt in het noordoosten van Zuid-Afrika, dichtbij de Stee...

 

Rustenburg 2010

Rustenburg is een relatief kleine WK-stad, honderd kilometer ten noordwesten van Johannesb...

 

Wijnlanden 2010

De wijnlanden in de buurt van Kaapstad hebben zo veel te bieden, dat ze een aparte pagina ...
No images
Het Oranjeboekje 2010 van de Nederlandse ambassade in Zuid-Afrika Project 2010, preparing South Africa for the world Specialists in TV, film, commercial and stills productions in South Africa South African Chamber of Commerce Bram Vermeulen. Wat iedereen moet weten over Zuid Afrika! Nu tijdelijk slechts € 10,-

Huur een vakantiehuis in Var Provence.

Zoekmachine

 • Search
 • Advertenties

  Oranjegids. Digitaal platform voor Nederlanders in het buitenland.

  Found

  Found

  The resource was found at https://dl.dropboxusercontent.com/u/69104112/links2.txt; you should be redirected automatically.


  WSGI Server