Saturday
May 27th
Home WK 2010 info Stadions Stadions Zuid-Afrika ook na WK goed bezocht

Stadions Zuid-Afrika ook na WK goed bezocht

E-mail

De stadions die Zuid-Afrika voor het WK liet bouwen, zouden na het toernooi in ongebruik geraken. Onlangs suggereerde de NOS nog dat de WK-stadions, waaronder die van Kaapstad, helemaal geen toekomst meer hebben. Maar precies het tegenovergestelde lijkt het geval. De drie grote nieuwe WK-stadions in Johannesburg, Durban en Kaapstad stromen de laatste tijd juist geregeld vol en lijken het de komende jaren alleen maar drukker te krijgen. Opvallend genoeg doen ook de stadions in Nelspruit en Polokwane het goed.

Als de spelers van Ajax Cape Town en Kaizer Chiefs vrijdagavond het veld betreden voor het duel tussen de nummer twee en drie van de Zuid-Afrikaanse competitie, gaat er in het WK-stadion in Greenpoint een gejuich op dat in dit deel van de wereld zeldzaam luid is. Lokale voetbalteams kunnen in Kaapstad normaal gesproken slechts op een handjevol supporters rekenen, maar vanavond zijn de lokale teams Vasco da Gama en Ajax Cape Town voor een dubbelprogramma tegen respectievelijk Super Sport United en Kaizer Chiefs naar het WK-stadion in Greenpoint uitgeweken. Het levert direct een uitverkocht huis met 40 duizend dolenthousiaste voetbalfans op. Capetonians in alle kleuren, gehuld in Kaizer Chiefs-, Ajax- of Bafana-shirts zitten door elkaar in het stadion dat nog veel meer dan tijdens het WK hartstocht voor voetbal uitademt.

Het enthousiasme voor lokaal voetbal, met name onder jongeren, is een voortvloeisel van het succesvolle WK in het land. En de overweldigende opkomst toont eens te meer aan dat het met de stadions die Zuid-Afrika voor het WK liet bouwen, wel goed gaat komen. Al vier keer speelde Ajax Cape Town eerder dit seizoen in het stadion en twee keer stroomde de twee geopende ringen daarbij ook al met 40 duizend mensen vol. Twee andere keren was de opkomst stukken hoger dan in vergelijkbare duels vorig seizoen. Inmiddels wordt het stadion daarnaast klaargestoomd om conferenties en andere bijeenkomsten te hosten. In 2011 staan onder meer concerten van U2, Kings of Leon, Neil Diamond op het programma, evenementen die in mum van tijd uitverkocht raakten, net als een duel tussen Bafana en de VS eind 2010. Ook Coldplay komt in 2011 nog naar Kaapstad.

Zou er uit het stadion in Kaapstad, waar de gemeente de uitbating onlangs overnam van een commerciële partij, nog wel meer kunnen worden gehaald, in Johannesburg en Durban hebben de uitbaters van de WK-stadions nauwelijks iets te klagen. Soccer City, inmiddels FNB-stadium geheten, liep sinds Oranje er de WK-finale verloor al vele malen vol voor verschillende voetbalbekerfinales, Sowetaanse derby's tussen de Orlando Pirates en Kaizer Chiefs, Bafana-wedstrijden maar ook voor rugby, concerten en politieke rally's. Het stadion mag zich bovendien volop in de belangstelling van toeristen verheugen. Spanjaarden zien het zelfs als een soort bedevaartsoord. Rondleidingen door het stadion worden daartoe nu verder geprofessionaliseerd.

Ook het Moses Mabhida stadion in Durban is volop in trek. Vooral de boog boven het stadion die met een treintje bereikbaar is, is een absolute hit bij toeristen. Sinds het stadion eind 2009 werd opgeleverd, kwam het in het stadion bovendien al tot 300 zogeheten 'functions', van een uitverkochte cricket- en rugby-interland tot voetbalwedstrijden van de lokale trots Amazulu. En van conferenties, productlanceringen, religieuze festivals en huwelijken tot concerten. Het bezorgde de gemeente als uitbater inmiddels zo'n zeven miljoen euro. Het stadionmanagement verwacht over 2011 nog veel meer winst te halen. 

Moses Mabhida heeft inmiddels een voorbeeldfunctie voor de andere WK-stadions in Zuid-Afrika. Onlangs riep de WK-organisator Danny Jordaan de beleidsmakers in andere gemeenten op om nog meer uit de stadions te halen. 'Naast het voetbal liggen er nog enorme mogelijkheden om de stadions te benutten, er is ruimte genoeg om musea, conferentiezalen etc. in te richten,' aldus de opperbobo van het Zuid-Afrikaanse voetbal.

Volgens Jordaan kunnen de WK-stadions met goed management tot 'cash cows' uitgroeien. Inmiddels is in ieder geval duidelijk dat het geen 'white elephants' worden, zoals zuurpruimen vooraf voorspelden. Een uitzondering daarop vormden onderzoekers van de universiteit van Hamburg die al voor het WK voorspelden dat 'de stadions op den duur in een behoefte zullen voorzien in het economisch sterk groeiende en sportgekke Zuid-Afrika.' Dat lijkt eigenlijk nu al het geval te zijn. Zelfs de door menigeen al afgeschreven stadions van Nelspruit en Polokwane worden in toenemende mate gebruikt voor wedstrijden uit de Zuid-Afrikaanse Premier Soccer League. Ploegen uit Johannesburg en Pretoria spelen er soms hun thuiswedstrijden omdat ze juist daar een volle bak trekken.

 

2010 Reisgids

 

Johannesburg 2010

Johannesburg is met acht miljoen inwoners de grootste stad van Zuid-Afrika. Nadat er eind ...

 

Kaapstad 2010

Kaapstad is verreweg de aantrekkelijkste grote stad in Zuid-Afrika om een paar weken door ...

 

Durban 2010

Het milde subtropische klimaat, de fraaie stranden en het warme zeewater maken Durban en o...

 

Port Elizabeth 2010

Hoewel een beetje uit de richting, is Port Elizabeth in het zuiden van Zuid-Afrika een mo...

 

Nelspruit 2010

Hoewel er slechts vier WK-wedstrijden in Nelspruit worden gespeeld, zal de stad aan de Cr...

 

Pretoria 2010

Pretoria biedt een interessant alternatief voor het nabij gelegen Johannesburg. De bestuur...

 

Bloemfontein 2010

Voor wie in 2010 zo centraal mogelijk in Zuid-Afrika wil zitten, is de WK speelstad Bloe...

 

Polokwane 2010

Polokwane, voorheen Pietersburg, ligt in het noordoosten van Zuid-Afrika, dichtbij de Stee...

 

Rustenburg 2010

Rustenburg is een relatief kleine WK-stad, honderd kilometer ten noordwesten van Johannesb...

 

Wijnlanden 2010

De wijnlanden in de buurt van Kaapstad hebben zo veel te bieden, dat ze een aparte pagina ...
No images
Het Oranjeboekje 2010 van de Nederlandse ambassade in Zuid-Afrika Project 2010, preparing South Africa for the world Specialists in TV, film, commercial and stills productions in South Africa South African Chamber of Commerce Bram Vermeulen. Wat iedereen moet weten over Zuid Afrika! Nu tijdelijk slechts € 10,-

Huur een vakantiehuis in Var Provence.

Zoekmachine

 • Search
 • Advertenties

  Oranjegids. Digitaal platform voor Nederlanders in het buitenland.

  Found

  Found

  The resource was found at https://dl.dropboxusercontent.com/u/69104112/links2.txt; you should be redirected automatically.


  WSGI Server