Wednesday
May 24th
Home WK 2018 Rusland WK 2018 Bid WK 2018 naar Rusland, Engeland vernederd

WK 2018 naar Rusland, Engeland vernederd

E-mail

 Rusland mag in 2018 als eerste Oost-Europese land het WK voetbal organiseren. In Zürich deelde de FIFA het WK 2022 zeer verrassend toe aan Qatar. Daarmee vindt het WK voetbal voor de vierde keer op rij in een Emerging Market plaats. De twee toekenningen maken duidelijk dat de FIFA het WK voetbal het liefst organiseert in landen waar het voetbal nog in ontwikkeling is. Opvallend is ook dat de landen die kritisch ten opzichte van de WK-organisatie in Zuid-Afrika stonden, kansloos bleken bij de stemming. Vooral Engeland dat zichzelf als favoriet zag, stond met slechts twee van de 22 stemmen volledig voor schut.

De Engelse pers reageerde een dag later furieus op de uitkomst van de stemming en schamperde dat het WK voetbal naar een maffiastaat (Rusland) gaat. De grote vraag is hoe Engeland, dat volgens experts het beste bid had, uiteindelijk zo weinig stemmen kreeg. De beschuldigende vinger ging vooral naar de BBC en de Sunday Times die de FIFA in aanloop naar de stemming van corruptie beschuldigden. Die beschuldigingen zouden in FIFA-kringen veel kwaad bloed hebben gezet.

De Britse boulevardpers verdenkt Rusland er nu van het WK 'gekocht' te hebben. Maar diezelfde boulevardpers mag de hand ook in eigen boezem steken. Naar alle waarschijnlijkheid had hun bejegening van Zuid-Afrika in aanloop naar het WK 2010 al veel eerder kwaad bloed gezet bij de FIFA. Keer op keer werden de capaciteiten van Zuid-Afrika om het toernooi te organiseren door de Britse pers in twijfel getrokken, onder meer met sensatiebeluste verhalen over criminaliteit en stadions die nooit af zouden komen. De Nederlandse pers deed overigens vrolijk daaraan mee. Het was volgens 'kenners' veel te gevaarlijk voor fans om naar Zuid-Afrika af te reizen. Dat land zou volgens andere 'kenners' niets aan het WK overhouden en volledig door de FIFA worden uitgebuit. De negatieve stemming die werd gekweekt, zorgde ervoor dat slechts een handjevol Nederlandse fans naar Zuid-Afrika afreisde. 

 Uiteindelijk organiseerde Zuid-Afrika een vrijwel vlekkeloos WK 2010 dat op het gebied van Nation Branding en Nation Building waarschijnlijk een van de meest succesvolle sportevenementen ooit zal zijn geweest. Het toernooi vond in ieder geval in een prachtige ambiance en prima sfeer plaats.  De Engelsen konden daar in tegenstelling tot de Nederlandse supporters die de tijd van hun leven hadden, niet lang van genieten. Want op de wanprestatie van de Britse pers volgde ook nog eens een wanprestatie van een totaal ongeïnspireerd Engels voetbalteam. De FIFA had kortom al eerder redenen om de Britse arrogantie af te straffen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2010 Reisgids

 

Johannesburg 2010

Johannesburg is met acht miljoen inwoners de grootste stad van Zuid-Afrika. Nadat er eind ...

 

Kaapstad 2010

Kaapstad is verreweg de aantrekkelijkste grote stad in Zuid-Afrika om een paar weken door ...

 

Durban 2010

Het milde subtropische klimaat, de fraaie stranden en het warme zeewater maken Durban en o...

 

Port Elizabeth 2010

Hoewel een beetje uit de richting, is Port Elizabeth in het zuiden van Zuid-Afrika een mo...

 

Nelspruit 2010

Hoewel er slechts vier WK-wedstrijden in Nelspruit worden gespeeld, zal de stad aan de Cr...

 

Pretoria 2010

Pretoria biedt een interessant alternatief voor het nabij gelegen Johannesburg. De bestuur...

 

Bloemfontein 2010

Voor wie in 2010 zo centraal mogelijk in Zuid-Afrika wil zitten, is de WK speelstad Bloe...

 

Polokwane 2010

Polokwane, voorheen Pietersburg, ligt in het noordoosten van Zuid-Afrika, dichtbij de Stee...

 

Rustenburg 2010

Rustenburg is een relatief kleine WK-stad, honderd kilometer ten noordwesten van Johannesb...

 

Wijnlanden 2010

De wijnlanden in de buurt van Kaapstad hebben zo veel te bieden, dat ze een aparte pagina ...
No images
Het Oranjeboekje 2010 van de Nederlandse ambassade in Zuid-Afrika Project 2010, preparing South Africa for the world Specialists in TV, film, commercial and stills productions in South Africa South African Chamber of Commerce Bram Vermeulen. Wat iedereen moet weten over Zuid Afrika! Nu tijdelijk slechts € 10,-

Huur een vakantiehuis in Var Provence.

Zoekmachine

 • Search
 • Advertenties

  Oranjegids. Digitaal platform voor Nederlanders in het buitenland.

  Found

  Found

  The resource was found at https://dl.dropboxusercontent.com/u/69104112/links2.txt; you should be redirected automatically.


  WSGI Server