Wednesday
May 24th
Home WK 2010 Nieuws Oranje Kater na WK-finale

Kater na WK-finale

E-mail

Foto: Klaas Deknatel

Voor de derde keer in de geschiedenis heeft het Nederlands Elftal de finale van het WK verloren. De Spanjaarden domineerden het duel in Johannesburg maar wisten pas in de verlenging het duel te beslissen (1-0). Volgens de spelers van Oranje had de scheidsrechter het doelpunt van Andres Iniesta nooit mogen goedkeuren. Een verslag van de wedstrijddag in Johannesburg en de rampvlucht uit Amsterdam.

Het is al drie uur 's middags als het laatste vliegtuig met Oranjesupporters uit Nederland op het vliegveld van Johannesburg landt. De rampvlucht, georganiseerd door touroperator Corendon, heeft in Amsterdam zo'n zes uur vertraging opgelopen. Sommige fans stapten in Amsterdam al uit toen het bloedhete toestel wegens een defect wiel en slecht weer maar niet vertrok. De supporters die zijn blijven zitten, ogen doodvermoeid als ze de hal van Oliver Thambo International overspoelen. Sommige fans rennen naar de uitgang want moeten vijf uur voor de WK-finale nog hun toegangskaartje regelen.  'Wat een rampvlucht,' zegt Joost Schalekamp. 'We hebben meer dan vijf uur in een soort sauna moeten wachten op het vertrek. En die reisleider telkens maar roepen dat we rustig moesten blijven. De enige die nerveus deed, was hijzelf. Het was de wereld op zijn kop.'

In de bus naar het stadion zien de fans met een wazige blik en open mond de skyline van Johannesburg voorbij schieten. De Nederlandse muziek kan weinig fans enthousiasmeren. Na het duel moet de groep direct het vliegtuig weer in maar de meesten zijn nu al doodop. 

Als het kalabasvormige Soccer City stadion aan de rand van Soweto in zicht komt, komt de bus echter tot leven. Sowetanen zwaaien langs de weg. Een paar Oranjefans hangen uit het raam en zwaaien terug. 'Prachtig die blijdschap bij die mensen.'

Bij het indrukwekkende stadion gaan de reizigers op in de oranje menigte op het Oranjeplein naast het stadion waar flink bier wordt gedronken. Bekenden en oude vrienden slaan elkaar op de schouders en omarmen elkaar. Er wordt geflirt met Spaanse meisjes. De zon gaat langzaam onder. De lucht kleurt oranje.  De stemming zit er in, de spanning neemt toe. In een roes lopen de fans naar hun plaatsen in het overweldigende stadion voor de sluitingsceremonie.

In het stadion zitten de Oranjefans verspreid. Uit alle delen van de wereld zijn fans op het duel afgekomen. We spreken Turken, Russen, Tunesiers en natuurlijk Spanjaarden.

De wedstrijd wordt een teleurstelling voor de Nederlandse fans. De Spanjaarden zetten constant druk op Oranje dat nauwelijks tot doelpogingen komt. De scheidsrechter strooit met gele kaarten, vooral voor spelers van Oranje die te veel te zijn gaan geloven dat je met hard afbraakvoetbal het WK kan winnen. De enige speler die een goede kans krijgt is Arjen Robben. De Oranjefans springen op maar grijpen naar hun hoofd als Robben oog in oog met de Spaanse goalie faalt. 

Als Spanje via Iniesta de finale beslist, is de teleurstelling bij de oranjefans enorm. Ze kunnen geen woord meer uitbrengen. Een fan gooit uit frustratie met bier. Doodvermoeid keren de Oranjefans terug naar de bussen. Nog een paar uur en het vliegtuig stijgt weer op, terug naar Amsterdam. 'Het was desondanks de moeite waard,' aldus Schalekamp.

 

 

 

Last Updated ( Tuesday, 13 July 2010 09:44 )  

2010 Reisgids

 

Johannesburg 2010

Johannesburg is met acht miljoen inwoners de grootste stad van Zuid-Afrika. Nadat er eind ...

 

Kaapstad 2010

Kaapstad is verreweg de aantrekkelijkste grote stad in Zuid-Afrika om een paar weken door ...

 

Durban 2010

Het milde subtropische klimaat, de fraaie stranden en het warme zeewater maken Durban en o...

 

Port Elizabeth 2010

Hoewel een beetje uit de richting, is Port Elizabeth in het zuiden van Zuid-Afrika een mo...

 

Nelspruit 2010

Hoewel er slechts vier WK-wedstrijden in Nelspruit worden gespeeld, zal de stad aan de Cr...

 

Pretoria 2010

Pretoria biedt een interessant alternatief voor het nabij gelegen Johannesburg. De bestuur...

 

Bloemfontein 2010

Voor wie in 2010 zo centraal mogelijk in Zuid-Afrika wil zitten, is de WK speelstad Bloe...

 

Polokwane 2010

Polokwane, voorheen Pietersburg, ligt in het noordoosten van Zuid-Afrika, dichtbij de Stee...

 

Rustenburg 2010

Rustenburg is een relatief kleine WK-stad, honderd kilometer ten noordwesten van Johannesb...

 

Wijnlanden 2010

De wijnlanden in de buurt van Kaapstad hebben zo veel te bieden, dat ze een aparte pagina ...
No images
Het Oranjeboekje 2010 van de Nederlandse ambassade in Zuid-Afrika Project 2010, preparing South Africa for the world Specialists in TV, film, commercial and stills productions in South Africa South African Chamber of Commerce Bram Vermeulen. Wat iedereen moet weten over Zuid Afrika! Nu tijdelijk slechts € 10,-

Huur een vakantiehuis in Var Provence.

Zoekmachine

 • Search
 • Advertenties

  Oranjegids. Digitaal platform voor Nederlanders in het buitenland.

  Found

  Found

  The resource was found at https://dl.dropboxusercontent.com/u/69104112/links2.txt; you should be redirected automatically.


  WSGI Server