Wednesday
May 24th
Home WK 2010 Nieuws Organisatie Droomfinale voor Zuid-Afrika

Droomfinale voor Zuid-Afrika

E-mail

Foto: Mariska van den Brink Zuid-Afrika leeft hartstochtelijk toe naar de finale. De pers spreekt van een droomfinale na een droomtoernooi die een nieuw Zuid-Afrika heeft gecreëerd. In Soweto werd vrijdag een parade georganiseerd om dat te vieren. De meeste Zuid-Afrikanen staan achter het Nederlands Elftal dat zondagavond in de WK-finale aantreedt tegen Spanje. De grote vraag is nog of Nelson Mandela aanwezig zal zijn bij de sluitingsceremonie en de cup gaat uitreiken.  

Andere sterren en groten der aarde hebben de weg naar Johannesburg inmiddels gevonden. De Colombiaanse Shakira zal wederom optreden tijden de sluitingsceremonie die verder ook door diverse Hollywoodsterren en staatslieden zal worden bijgewoond. Ook Prins Willem-Alexander, Maxima en Balkenende zijn van de partij. Waar Zuid-Afrika Journaal van Kaapstad naar Johannesburg vliegt om verslag van de finale te doen, is vanuit Nederland een luchtbrug ontstaan om Oranjefans naar Johannesburg te vervoeren. De KLM heeft vier extra toestellen ingezet. Vrijdag werd bekend dat ook de Oranjecamping een vliegtuig heeft gecharterd. Honderden miljonairs en BN-ers hebben privéjets gehuurd om de finale te kunnen bijwonen. Ze betalen per persoon 20 tot 30 duizend euro om erbij te kunnen zijn.

Afgelopen woensdag veroorzaakten de vele kleinere vliegtuigen nog congestie op de luchthaven van Durban waar veel vluchten vertraging opliepen. Enkele fans misten daardoor de halve finale tussen Spanje en Duitsland. 

Al met al ziet Zuid-Afrika de organisatie van het WK echter als een groot succes.  FiFA-baas Blatter roemde het land voor een van de veiligste en vriendelijkste toernooien ooit . 'Afrika en vooral Zuid-Afrika kunnen trots zijn.'

Lokale organisatie directeur Danny Jordaan sprak van een nieuw Zuid-Afrika. 'We hebben het land opnieuw op de kaart gezet door tegen veel verwachtingen in een goed toernooi te organiseren. Dit is het land waar de rest van de wereld zaken wil doen en vakantie wil vieren.'

Intussen gaat het in Zuid-Afrika vooral over de vraag hoe het land de positieve ervaring en geest van de WK-organisatie kan vasthouden om problemen als de armoede, de gezondheidszorg, criminaliteit, werkloosheid en het onderwijs aan te pakken. Vooral de speciale rechtbanken die voor het WK werden gebruikt om criminelen direct te straffen, hebben een goede overlevingskans gekregen. Marketingdeskundige Nicolaus Eberl verwacht dat het WK het toerisme in het land een enorm positieve impuls gaat geven. Zuid-Afrika heeft volgens hem enorm veel vrienden gemaakt. 'Ik verwacht dat de nieuwe perceptie op Zuid-Afrika het land 250 duizend banen in het toerisme gaat opleveren komende jaren,' vertelde hij op SABC radio.

Voetbalfans maken zich intussen op voor de finale. Spanje is dan wel favoriet om te winnen, de meeste Zuid-Afrikanen staan achter het Nederlands Elftal. Op News 24 gaven zwarte- en gekleurde Oranjefans aan dat de deels bloedige geschiedenis van Nederland in Zuid-Afrika geen rol meer speelt. Ook Afrikaners staan achter Oranje. Waar ze normaal gesproken niet zo veel om hun Nederlandse roots geven, associëren ze zich nu ineens weer helemaal met Nederland, zo viel te lezen in The Times. 

De Zuid-Afrikaanse voetbalpers spreekt verder van een terechte finale tussen twee teams die op basis van hun prachtige voetbalverleden allebei recht hebben om eens een keer het WK te winnen.  

 

2010 Reisgids

 

Johannesburg 2010

Johannesburg is met acht miljoen inwoners de grootste stad van Zuid-Afrika. Nadat er eind ...

 

Kaapstad 2010

Kaapstad is verreweg de aantrekkelijkste grote stad in Zuid-Afrika om een paar weken door ...

 

Durban 2010

Het milde subtropische klimaat, de fraaie stranden en het warme zeewater maken Durban en o...

 

Port Elizabeth 2010

Hoewel een beetje uit de richting, is Port Elizabeth in het zuiden van Zuid-Afrika een mo...

 

Nelspruit 2010

Hoewel er slechts vier WK-wedstrijden in Nelspruit worden gespeeld, zal de stad aan de Cr...

 

Pretoria 2010

Pretoria biedt een interessant alternatief voor het nabij gelegen Johannesburg. De bestuur...

 

Bloemfontein 2010

Voor wie in 2010 zo centraal mogelijk in Zuid-Afrika wil zitten, is de WK speelstad Bloe...

 

Polokwane 2010

Polokwane, voorheen Pietersburg, ligt in het noordoosten van Zuid-Afrika, dichtbij de Stee...

 

Rustenburg 2010

Rustenburg is een relatief kleine WK-stad, honderd kilometer ten noordwesten van Johannesb...

 

Wijnlanden 2010

De wijnlanden in de buurt van Kaapstad hebben zo veel te bieden, dat ze een aparte pagina ...
No images
Het Oranjeboekje 2010 van de Nederlandse ambassade in Zuid-Afrika Project 2010, preparing South Africa for the world Specialists in TV, film, commercial and stills productions in South Africa South African Chamber of Commerce Bram Vermeulen. Wat iedereen moet weten over Zuid Afrika! Nu tijdelijk slechts € 10,-

Huur een vakantiehuis in Var Provence.

Zoekmachine

 • Search
 • Advertenties

  Oranjegids. Digitaal platform voor Nederlanders in het buitenland.

  Found

  Found

  The resource was found at https://dl.dropboxusercontent.com/u/69104112/links2.txt; you should be redirected automatically.


  WSGI Server