Wednesday
May 24th
Home WK 2010 Nieuws Organisatie Oranje verovert Zuid-Afrika

Oranje verovert Zuid-Afrika

E-mail

Foto: Mariska van den Brink

Het Nederlands Elftal heeft Zuid-Afrika voor zich gewonnen. En Oranjefans in Zuid-Afrika hebben het land dat het WK 2010 organiseert in de armen gesloten. Gistermiddag- en avond waren honderduizenden inwoners van Kaapstad op de been om de halve finale met de Nederlandse fans mee te vieren. Ook de Zuid-Afrikanen zien zich met de succesvolle WK-organisatie als grote winnaars.

 

'Danny Jordaan. Danny Jordaan,' zoemt het ineens rond op de Fan Walk van Kaapstad drie uur voor de aftrap van de halve finale. De directeur van het Lokale Organisatie Comité en de grote man achter Zuid-Afrika 2010, heeft zich tussen de honderdduizenden mensen begeven die de laatste wedstrijddag in de stad zijn komen vieren. Dat betekent handen schudden, praatjes maken. 'Thank you Danny' en 'Congratulations Mr Jordaan', klinkt het continue rond de oud-apartheidsbestrijder die alle felicitaties van Zuid-Afrikanen en ook Nederlanders vriendelijk en kalm in ontvangst neemt. 

De triomftocht van Jordaan zegt veel over de wijze waarop Zuid-Afrikanen het WK voetbal in hun land beleven. In weerwil van veel voorspellingen verloopt het toernooi uiterst succesvol. Vooral vanuit Europa maar ook vanuit blanke hoek in eigen land klonken vooraf sceptische en soms ook ronduit negatieve geluiden over de paraatheid van Zuid-Afrika om het mega-evenement tot een goed einde te brengen. Maar nu bijna alle wedstrijden zijn gespeeld, kan al rustig te conclusie worden getrokken dat Zuid-Afrika 2010 als een van de meest succesvolle sportevenementen ooit de boeken ingaat. Het WK heeft in sociaal, bestuurlijk en economisch opzicht een enorme dynamiek in het land teweeggebracht, de bevolking verenigt en de buitenlandse perceptie op het land in positieve zin geheel doen omslaan. Jordaan, die vooraf constant in de verdediging moest, is de man die het succes symboliseert. Hij is na Mandela en Tutu de nieuwe volksheld van Zuid-Afrika.

 

Rond de halve finale spraken Oranjefans wederom hun verbazing uit over de nagenoeg perfecte organisatie van het WK voetbal. Al heeft misschien ook wel het succes van het Nederlandse Elftal bijgedragen aan de positieve wijze waarop Nederlandse supporters Zuid-Afrika en diens bevolking in de armen hebben gesloten. Oranje staat na een 3-2 zege op Uruguay voor het eerst sinds 1978 weer in de finale van het WK voetbal. Met een enorme knal van 25 meter bracht aanvoerder Giovanni van Bronkhorst onder het toeziend oog van Prins Willem Alexander en Maxima Oranje dinsdagavond aan de leiding in de halve finale tegen Uruguay. Diego Forlan bracht 'Celeste' voor rust nog op gelijke hoogte. Maar na de thee maakte het Nederlands elftal al vrij snel korte metten met de ambities van de Zuid-Amerikanen. Wesley Sneijder pakte zijn goaltjes weer mee, waarna Arjen Robben een voorzet van Dirk Kuijt prima inkopte. In blesurretijd kwam Uruguay via een slim genomen vrije trap terug op 2-3 wat nog tot een hectische slotminuut leidde. Maar Oranje bleef uiteindelijk relatief eenvoudig overeind.

De zege betekent dat het Nederlands Elftal terugkeert naar het Soccer City stadium in Johannesburg waar het de eerste wedtrijd tegen Denemarken speelde en nu op zondagavond de finale speelt. De KNVB heeft inmiddels meer kaarten aangevraagd bij de FIFA voor Oranjesupporters die de wedstrijd willen bijwonen. De KLM zet op haar beurt extra vluchten in om Nederlanders naar Johannesburg te vervoeren. Inmiddels is ook bekend geworden dat Oranje in Amsterdam gehuldigd gaat worden, hoe de finale ook verloopt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2010 Reisgids

 

Johannesburg 2010

Johannesburg is met acht miljoen inwoners de grootste stad van Zuid-Afrika. Nadat er eind ...

 

Kaapstad 2010

Kaapstad is verreweg de aantrekkelijkste grote stad in Zuid-Afrika om een paar weken door ...

 

Durban 2010

Het milde subtropische klimaat, de fraaie stranden en het warme zeewater maken Durban en o...

 

Port Elizabeth 2010

Hoewel een beetje uit de richting, is Port Elizabeth in het zuiden van Zuid-Afrika een mo...

 

Nelspruit 2010

Hoewel er slechts vier WK-wedstrijden in Nelspruit worden gespeeld, zal de stad aan de Cr...

 

Pretoria 2010

Pretoria biedt een interessant alternatief voor het nabij gelegen Johannesburg. De bestuur...

 

Bloemfontein 2010

Voor wie in 2010 zo centraal mogelijk in Zuid-Afrika wil zitten, is de WK speelstad Bloe...

 

Polokwane 2010

Polokwane, voorheen Pietersburg, ligt in het noordoosten van Zuid-Afrika, dichtbij de Stee...

 

Rustenburg 2010

Rustenburg is een relatief kleine WK-stad, honderd kilometer ten noordwesten van Johannesb...

 

Wijnlanden 2010

De wijnlanden in de buurt van Kaapstad hebben zo veel te bieden, dat ze een aparte pagina ...
No images
Het Oranjeboekje 2010 van de Nederlandse ambassade in Zuid-Afrika Project 2010, preparing South Africa for the world Specialists in TV, film, commercial and stills productions in South Africa South African Chamber of Commerce Bram Vermeulen. Wat iedereen moet weten over Zuid Afrika! Nu tijdelijk slechts € 10,-

Huur een vakantiehuis in Var Provence.

Zoekmachine

 • Search
 • Advertenties

  Oranjegids. Digitaal platform voor Nederlanders in het buitenland.

  Found

  Found

  The resource was found at https://dl.dropboxusercontent.com/u/69104112/links2.txt; you should be redirected automatically.


  WSGI Server