Wednesday
May 24th
Home WK 2010 Nieuws Organisatie Zuid-Afrika wil nu ook Olympische Spelen

Zuid-Afrika wil nu ook Olympische Spelen

E-mail

Nu het WK voetbal succesvol verloopt, denkt Zuid-Afrika aan het organiseren van de Olympische Spelen van 2020. Durban en Kaapstad zijn de voornaamste kandidaten. IOC-baas Jacques Rogge onthulde dat hij de Spelen graag een keer naar Afrika wil brengen en zou een bid zeer verwelkomen.

 

Zuid-Afrika krijgt steeds meer complimenten voor de wijze waarop het WK voetbal is georganiseerd. Zaterdag toonde ook de FIFA zich tevreden over de voortgang van het WK voetbal tot dusver. Alleen aan het begin van het toernooi waren er wat logistieke problemen waardoor toeschouwers te laat in de stadions arriveerden. Maar dat is met de inzet van openbaar vervoer snel opgelost, aldus de FIFA bij monde van Jerome Valcke. Hij gaf zelfs aan dat de FIFA met Zuid-Afrika voortaan altijd een Plan B heeft, verwijzend naar de Europese pers die maar niet wilden geloven dat Zuid-Afrika in staat was om het WK te organiseren.

 

De vele complimenten uit de internationale sportwereld, uit de internationale politiek (o.a. Bill Clinton) en de fans die het WK bezoeken,  doen het zelfvertrouwen van Zuid-Afrika zo goed, dat ook de Olympische Spelen van 2020 weer in beeld zijn gekomen. President Zuma gaf aan dat het WK-succes mooi als springplank naar de organisatie van de Spelen kan dienen. 'De faciliteiten zijn er, we kunnen het aan. Dat bewijzen we nu.'

Een paar jaar terug deed Kaapstad al een keer een gooi naar de Spelen van 2004. Athene werd uiteindelijk de organisator maar IOC-voorzitter Rogge onthulde deze week dat hij destijds zeer onder de indruk was van de bid van Kaapstad. 'We zouden de Spelen graag een keer in Afrika willen organiseren en zouden een bid van een Zuid-Afrikaanse stad zeer verwelkomen,' vertelde hij op bezoek in Zuid-Afrika.

Net als de FIFA schrikt het IOC er niet voor terug om de Spelen naar niet geheel voor de hand liggende landen te brengen. Peking 2008 en Rio de Janeiro 2012 (de eerste Spelen in Zuid-Amerika) zijn daarvan het bewijs.

De vraag is welke stad het meest geschikt is om de Spelen te organiseren in Zuid-Afrika. Het evenement is tegenwoordig van min of meer gelijke omvang als het WK voetbal. Dat laatste toernooi is echter over verschillende steden verspreid, terwijl bij de Spelen de druk vooral op de organiserende stad komt te liggen. Kaapstad lijkt met de schitterende Tafelberg een van de voornaamste kandidaten. Maar ook Johannesburg en vooral Durban maken ook aanspraak. De laatste stad is met het van een cintelbaan voorziene Moses Mabhida Stadium al redelijk toegerust om de Olympiade te ontvangen. Om het stadion heen zijn al en zullen in de toekomst allerlei nieuwe sportcomplexen verrijzen. 

Of Zuid-Afrika daadwerkelijk aanspraak kan maken op de organisatie, zal overigens vooral afhangen van de eigen bevolking. Met de stadions, infrastructuur en veiligheidsmaatregelen heeft het land de internationale sportwereld inmiddels genoeg overtuigd dat het een eventuele Olympiade aankan. Het is vooral de vraag of de Zuid-Afrikanen zelf een nieuwe miljardeninvestering in een sportevenement zien zitten. Zeker als men na het WK weer tot de orde van de dag is overgegaan.

 

 

 

 

2010 Reisgids

 

Johannesburg 2010

Johannesburg is met acht miljoen inwoners de grootste stad van Zuid-Afrika. Nadat er eind ...

 

Kaapstad 2010

Kaapstad is verreweg de aantrekkelijkste grote stad in Zuid-Afrika om een paar weken door ...

 

Durban 2010

Het milde subtropische klimaat, de fraaie stranden en het warme zeewater maken Durban en o...

 

Port Elizabeth 2010

Hoewel een beetje uit de richting, is Port Elizabeth in het zuiden van Zuid-Afrika een mo...

 

Nelspruit 2010

Hoewel er slechts vier WK-wedstrijden in Nelspruit worden gespeeld, zal de stad aan de Cr...

 

Pretoria 2010

Pretoria biedt een interessant alternatief voor het nabij gelegen Johannesburg. De bestuur...

 

Bloemfontein 2010

Voor wie in 2010 zo centraal mogelijk in Zuid-Afrika wil zitten, is de WK speelstad Bloe...

 

Polokwane 2010

Polokwane, voorheen Pietersburg, ligt in het noordoosten van Zuid-Afrika, dichtbij de Stee...

 

Rustenburg 2010

Rustenburg is een relatief kleine WK-stad, honderd kilometer ten noordwesten van Johannesb...

 

Wijnlanden 2010

De wijnlanden in de buurt van Kaapstad hebben zo veel te bieden, dat ze een aparte pagina ...
No images
Het Oranjeboekje 2010 van de Nederlandse ambassade in Zuid-Afrika Project 2010, preparing South Africa for the world Specialists in TV, film, commercial and stills productions in South Africa South African Chamber of Commerce Bram Vermeulen. Wat iedereen moet weten over Zuid Afrika! Nu tijdelijk slechts € 10,-

Huur een vakantiehuis in Var Provence.

Zoekmachine

 • Search
 • Advertenties

  Oranjegids. Digitaal platform voor Nederlanders in het buitenland.

  Found

  Found

  The resource was found at https://dl.dropboxusercontent.com/u/69104112/links2.txt; you should be redirected automatically.


  WSGI Server