Wednesday
May 24th
Home WK 2010 Nieuws Organisatie ‘WK keerpunt voor Zuid-Afrika'

‘WK keerpunt voor Zuid-Afrika'

E-mail

  Een week na de aftrap van het toenooi begint het Zuid-Afrikaanse bedrijfsleven de zegeningen van de WK-organisatie te tellen. Accountant- en consultancybureau Deloitte noemde het WK donderdag een keerpunt voor de economie van Zuid-Afrika. Vooral met de nieuwe infrastructuur zou de organisator van het WK zich in het rijtje van ontwikkelde landen hebben geschaard. Maar tegelijkertijd dreigen stakingen ook het beeld van een sociaal onrustig land te bevestigen.

 

Shirts, ballen en vuvuzela’s. Alles dat met het WK voetbal te maken heeft, vloog afgelopen weken in Zuid-Afrika van de schappen. De Zuid-Afrikaanse bevolking is sinds het WK-circus in hun land is, compleet voetbalgek geworden en de retailsector spint er garen bij. Kledingwinkelketens en supermarkten melden omzetten die meer dan twintig procent en soms wel 50 procent hoger liggen dan in dezelfde periode vorig jaar. Maar ook straatverkopers, de advertentiemarkt en het toerisme profiteren door het WK , zoals de bouwsector dat in aanloop naar het toernooi al deed. 

Zuid-Afrika beleeft rond het WK in ieder geval een flinke economische opleving. Maar omdat de bevolking meer uitgeeft dan normaal en zich daarmee in de schulden werkt,  zal die waarschijnlijk kortstondig zijn. Naar verwachting zullen de bestedingen direct na het WK zelfs door een diep dal gaan. De korte opleving zal dan ook niet al te veel effect hebben op de jaarlijkse groeicijfers.

De grote vraag is of het WK op de langere termijn de economie van Zuid-Afrika een impuls kan geven. Zijn de miljarden-investeringen in stadions, infrastructuur en organisatie hun geld waard geweest? Het land heeft een nieuwe identiteit gevonden maar met harde cijfers zal dat nooit bevestigd kunnen worden. Er zijn simpelweg te veel variabelen en ontwikkelingen die de economie van een land beinvoeden om de economische gevolgen van een groot sportevenement in cijfers uit te drukken.

Deondanks stelt het accountant- en conslultancybureau Deloitte Touche Tohmatsu al dat het WK een keerpunt voor de Zuid-Afrikaanse economie is. ‘Met het WK heeft Zuid-Afrika als opkomende economie aangetoond klaar te zijn om tijdens de 21e eeuw met de grote landen mee te kunnen doen,’ zo staat vrij vertaald te lezen in de donderdag gepubliceerde uitgave 2010 FIFA World Cup, A turning point for South Africa. De organisatie van het WK heeft het land volgens Deloitte niet alleen veel meer zelfvertrouwen gegeven en door de wereldwijde crisis heen gesleept. Het WK heeft ook voor nieuwe dynamiek gezorgd, de samenwerking tussen nationale en lokale overheden en instellingen verbeterd, en de samenwerking met andere landen gestimuleerd.  Door de enorme infrastructuurverbeteringen die nodig waren voor snel transport tijdens het WK, ziet de wereld nu een land dat zich met de best ontwikkelde landen kan meten. De snelle bussen, treinen en moderne luchthavens is precies waaraan het in Zuid-Afrika voorheen ontbrak, aldus Deloitte.

Dat Zuid-Afrika de buitenlandse perceptie op het land met het WK aan het verbeteren is, valt niet meer te ontkennen. De vele doemscenario voorafgaand aan het toernooi, met name vanuit Europa, zijn in ieder geval niet uitgekomen. Stadions en infrastuctuur waren op tijd af en krijgen alle lof toegezwaaid. Met de criminaliteit valt het tot nu toe mee.  En vooral het enthousiasme, de vriendelijkheid en vrolijkheid van de Zuid-Afrikaanse bevolking wordt door veel bezoekers als hartverwarmend ervaren.  Buitenlandse fans en journalisten nemen het daardoor al snel op de koop toe als niet alles even ordentelijk verloopt als bijvoorbeeld vier jaar geleden in Duitsland.

De organisatorische problemen moeten echter niet uit de hand lopen, zo stelde analist Mark Schroeder van het bedrijf Stratfor vanuit de VS  op de site news24.com (dat vrijdag overigens ook Zuid-Afrika Journaal  in een ander artikel opvoerde) naar aanleiding van de stakingen. Onder meer de stadionstewards lieten voorafgaand aan een aantal wedstrijden het werk liggen uit onvrede over de betalingen. In Durban prostesteerden afgelopen week 3000 mensen tegen de WK-organisatie waarvan de armere bevolking in hun ogen te weinig profiteert. Ook het buspersoneel staakte een dag.  Schroeder: ‘Het is natuurlijk uiterst pijnlijk dat de Zuid-Afrikaanse overheid de garantie aan de FIFA voor een stakingsvrij WK niet kan nakomen. Als dat zo doorgaat, wordt juist het beeld van een sociaal onrustig land met een lastige arbeidsmarkt bevestigd.’

 

 

2010 Reisgids

 

Johannesburg 2010

Johannesburg is met acht miljoen inwoners de grootste stad van Zuid-Afrika. Nadat er eind ...

 

Kaapstad 2010

Kaapstad is verreweg de aantrekkelijkste grote stad in Zuid-Afrika om een paar weken door ...

 

Durban 2010

Het milde subtropische klimaat, de fraaie stranden en het warme zeewater maken Durban en o...

 

Port Elizabeth 2010

Hoewel een beetje uit de richting, is Port Elizabeth in het zuiden van Zuid-Afrika een mo...

 

Nelspruit 2010

Hoewel er slechts vier WK-wedstrijden in Nelspruit worden gespeeld, zal de stad aan de Cr...

 

Pretoria 2010

Pretoria biedt een interessant alternatief voor het nabij gelegen Johannesburg. De bestuur...

 

Bloemfontein 2010

Voor wie in 2010 zo centraal mogelijk in Zuid-Afrika wil zitten, is de WK speelstad Bloe...

 

Polokwane 2010

Polokwane, voorheen Pietersburg, ligt in het noordoosten van Zuid-Afrika, dichtbij de Stee...

 

Rustenburg 2010

Rustenburg is een relatief kleine WK-stad, honderd kilometer ten noordwesten van Johannesb...

 

Wijnlanden 2010

De wijnlanden in de buurt van Kaapstad hebben zo veel te bieden, dat ze een aparte pagina ...
No images
Het Oranjeboekje 2010 van de Nederlandse ambassade in Zuid-Afrika Project 2010, preparing South Africa for the world Specialists in TV, film, commercial and stills productions in South Africa South African Chamber of Commerce Bram Vermeulen. Wat iedereen moet weten over Zuid Afrika! Nu tijdelijk slechts € 10,-

Huur een vakantiehuis in Var Provence.

Zoekmachine

 • Search
 • Advertenties

  Oranjegids. Digitaal platform voor Nederlanders in het buitenland.

  Found

  Found

  The resource was found at https://dl.dropboxusercontent.com/u/69104112/links2.txt; you should be redirected automatically.


  WSGI Server