Saturday
May 27th
Home WK 2010 info The Big Five De vijf mooiste affiches in de poulefase

De vijf mooiste affiches in de poulefase

E-mail

Stadion Kaapstad waar Nederland Kameroen treft. Foto: Frans Raaijmakers

In totaal worden er tijdens het naderende WK voetbal in Zuid-Afrika 48 pouleduels gespeeld. Het is bijna onmogelijk om ze allemaal in z’n geheel te bekijken. Daarom heeft Zuid-Afrika Journaal in deze editie van de Big Five alvast de vijf aantrekkelijkste affiches er voor u uitgepikt.

  

Zuid-Afrika – Mexico, 11 juni 16.00 uur, Johannesburg
Hoewel openingsduels vaak een lage amusementswaarde hebben, wordt dit waarschijnlijk een spannende wedstrijd. Beide teams kunnen eigenlijk niet achterover leunen en op een gelijkspel gokken. Daarvoor is deze groep, met Uruguay en Frankrijk als medeconcurrenten, simpelweg te sterk. Bafana (al negen duels ongeslagen) begint in ieder geval steeds beter te spelen. In het volgepakte Soccer City (90 duizend toeschouwers) zullen de Zuid-Afrikaanse fans hun team naar de overwinning proberen te blazen. Het oorverdovende geluid van de vuvuzela kan een psychologisch voordeel voor het gastland zijn.

Argentinië – Nigeria, 12 juni 16.00 uur, Johannesburg
Het eerste WK-duel met Diego Maradona als coach van de Argentijnse sterrenploeg op de bank moet hoe dan ook vuurwerk opleveren. De twee teams vochten in de poulefase van het WK 1994 al een verbeten strijd uit, een van de mooiste en hardste duels uit de geschiedenis van het WK voetbal.  Ondanks de winst van Argentinië (2-1) gingen ook de Nigerianen door naar de tweede ronde. Op het WK 2002 volgde een hernieuwde kennismaking. De 1-0 zege van de Argentijnen mocht ditmaal niet baten. Beide teams strandden in de poulefase. Ditmaal strijden ze weer zij-aan-zij voor een plaatsje in de knock-out fase. We krijgen ongetwijfeld weer wat vliegende tackles van de Afrikanen te zien. De benen van Lionel Messi zijn dit duel niet veilig.

Engeland – Verenigde Staten, 12 juni 20.30 uur, Rustenburg
Je zou het de grote Anglo-Saksische derby kunnen noemen. Twee landen die hun taal en een deel van hun geschiedenis met elkaar delen. Zowel Engeland als VS kunnen op veel steun rekenen in Zuid-Afrika van fans uit eigen land die massaal kaarten inkochten. Het onderlinge duel in Rustenburg was dan ook binnen mum van tijd uitverkocht. De VS heeft in het verleden bewezen grote voetballanden goed partij te kunnen geven. Op het WK in 1950 won de VS zelfs van Engeland (1-0). Bij de Confederations Cup vorig jaar in Zuid-Afrika haalde de Amerikanen nog de finale. De Engelse sterrenploeg is gewaarschuwd.

Nederland – Kameroen, 24 juni 20.30 uur, Kaapstad
Hun eerste WK-ontmoeting belooft een groot volksfeest te worden omdat naar verwachting duizenden Nederlanders in Zuid-Afrika zich voorafgaand aan deze avondwedstrijd in Kaapstad bij de Oranjekaravaan zullen aansluiten. Opponent Kameroen is het beste Afrikaanse voetballand aller tijden, staat vrij hoog genoteerd op de FIFA-ranglijst en heeft de steun van het gros van de Afrikaanse bevolking. Beide ploegen oefenden in het verleden twee keer tegen elkaar en dat leverde in totaal slechts één doelpunt op. Aan Samuel Eto’o en Robin van Persie om die magere productie in Kaapstad op te schroeven.

Portugal – Brazilie, 25 juni 16.00 uur, Durban
Het moederland tegen de voormalige kolonie in de poule des doods, kortom een beladen duel. De Portugezen hebben nog een nare smaak in hun mond van de laatste vriendschappelijke ontmoeting met Brazilië (2008). In Brasilia werden de Portugezen met 6-2 weggetikt en afgebluft. Tijdens het WK kan het elftal van bondscoach Queiroz eenzelfde optreden niet veroorloven. Met ook Ivoorkust in de groep kan elke misstap fataal zijn. De Portugezen kijken dan ook met weemoed terug naar de enige WK-ontmoeting tussen de nummer één en drie van de FIFA-ranglijst. In 1966 werd het 3-1 voor Portugal, dankzij twee treffers van Eusebio. 

 

2010 Reisgids

 

Johannesburg 2010

Johannesburg is met acht miljoen inwoners de grootste stad van Zuid-Afrika. Nadat er eind ...

 

Kaapstad 2010

Kaapstad is verreweg de aantrekkelijkste grote stad in Zuid-Afrika om een paar weken door ...

 

Durban 2010

Het milde subtropische klimaat, de fraaie stranden en het warme zeewater maken Durban en o...

 

Port Elizabeth 2010

Hoewel een beetje uit de richting, is Port Elizabeth in het zuiden van Zuid-Afrika een mo...

 

Nelspruit 2010

Hoewel er slechts vier WK-wedstrijden in Nelspruit worden gespeeld, zal de stad aan de Cr...

 

Pretoria 2010

Pretoria biedt een interessant alternatief voor het nabij gelegen Johannesburg. De bestuur...

 

Bloemfontein 2010

Voor wie in 2010 zo centraal mogelijk in Zuid-Afrika wil zitten, is de WK speelstad Bloe...

 

Polokwane 2010

Polokwane, voorheen Pietersburg, ligt in het noordoosten van Zuid-Afrika, dichtbij de Stee...

 

Rustenburg 2010

Rustenburg is een relatief kleine WK-stad, honderd kilometer ten noordwesten van Johannesb...

 

Wijnlanden 2010

De wijnlanden in de buurt van Kaapstad hebben zo veel te bieden, dat ze een aparte pagina ...
No images
Het Oranjeboekje 2010 van de Nederlandse ambassade in Zuid-Afrika Project 2010, preparing South Africa for the world Specialists in TV, film, commercial and stills productions in South Africa South African Chamber of Commerce Bram Vermeulen. Wat iedereen moet weten over Zuid Afrika! Nu tijdelijk slechts € 10,-

Huur een vakantiehuis in Var Provence.

Zoekmachine

 • Search
 • Advertenties

  Oranjegids. Digitaal platform voor Nederlanders in het buitenland.

  Found

  Found

  The resource was found at https://dl.dropboxusercontent.com/u/69104112/links2.txt; you should be redirected automatically.


  WSGI Server