Wednesday
May 24th
Home WK 2010 Nieuws Economie Mijlpaal voor WK 2010 infrastructuur

Mijlpaal voor WK 2010 infrastructuur

E-mail

Oliver Thambo Airport. Foto: Klaas Deknatel

De grote infrastructuurprojecten die Zuid-Afrika voor het WK voetbal 2010 opstartte, beginnen een voor een af te geraken. De uitbreiding van het vliegveld van Johannesburg is inmiddels afgerond en op 1 mei is in Durban het gloednieuwe King Shaka international Airport geopend. Ook de nieuwe snelwegen, de Gautrain en het uitgebreide vliegveld van Kaapstad naderen hun voltooing. 'De verbeterde infrastructuur is een zegen voor Zuid-Afrika.' Lees meer over Infrastructuur in Afrika.

Met de opening van het King Shaka international Airport in Durban is opnieuw een mijlpaal bereikt in de Zuid-Afrikaanse voorbereiding  op het WK voetbal dat over ruim vijf weken van start gaat.  Vorige week kreeg het vliegveld al groen licht nadat een laatste proef had aangetoond dat alles in orde was. King Shaka vervangt het oude Durban International Airport aan de andere kant van de stad, waar vrijdag 30 april de laatste vlucht vertrok. Het nieuwe vliegveld zal jaarlijks 7,5 miljoen passagiers kunnen verwerken en levert naar verwachting tussen de 165.000 en 260.000 directe en indirecte banen op in de komende twintig jaar.

King Shaka is lang niet het enige grote infrastructuurproject dat richting de start van het WK voetbal is verricht. Twee weken geleden kwam al de uitbreiding van het Oliver Thambo Airport in Johannesburg gereed. De enorme luchthaven beschikt nu over een aantal nieuwe uiterst moderne terminals en hallen en kan voortaan 28 miljoen mensen per jaar verwerken. President Zuma was lyrisch. ‘We zeggen niet alleen dat we klaar voor het WK 2010 zijn, we menen het ook’.

Of dat helemaal waar is, moet overigens nog blijken. De stadions en twee van de drie grootste en belangrijkste vliegvelden zijn inderdaad af, maar er wordt nog steeds gewerkt aan de infrastructuur rond de stadions, een aantal snelwegen, het vliegveld van Kaapstad en de Gautrain, Deze sneltrein moet passagiers van het vliegveld van Johannesburg naar het zakencentrum Sandton gaan vervoeren. De verwachting is dat deze projecten komende weken een voor een worden afgerond.

De infrastructuurprojecten vormen gezamenlijk een belangrijk aandeel in de zogenaamde legacy van Zuid-Afrika 2010. De verbeterde infrastructuur moet Zuid-Afrika niet alleen klaar maken voor het WK voetbal maar daarna ook de economie ten goede komen. Met name de sterk groeiende toeristenindustrie zou er in de toekomst van kunnen profiteren. Ook het openbaar vervoer, waaronder het trein- en busverkeer, heeft een upgrade gekregen. Het Bus Rapid Transport (BRT) dat nu in een paar steden is gelanceerd en gebruiktmaakt van speciale busbanen, moet het voor forensen gemakkelijker en goedkoper maken om naar het werk te komen.

 ‘Wat normaal gesproken twintig jaar zou hebben geduurd, is nu in een paar jaar tijd gerealiseerd,’ zegt Michael Power, strategist bij investeringsbank Investec, over de aanpak van de infrastructuur ‘Wat dat betreft heeft het WK voetbal als een katalysator voor economische activiteit geleid. Het heeft honderduizenden mensen werk bezorgd. Maar de economie zal er op lange termijn zeker ook van profiteren.’ 
De promovendus denkt daarbij onder meer aan het verbeterde openbaar vervoer, het goederenverkeer en het toerisme. ‘In het toerisme zit nog een enorme rek hier. Met een goed WK kan het jaarlijkse aantal buitenlandse bezoekers zo van acht naar 22 miljoen groeien in de komende tien jaar. Met name Noord- en Latijns-Amerikanen en Aziaten weten Zuid-Afrika steeds beter te waarderen en te vinden.’

Ook de Nederlandse ondernemer Anton de Vries is positief. Hij begon met zijn bedrijf SAFE in de jaren negentig fruit vanuit Zuid-Afrika te exporteren. ‘De infrastructuur in het land was toen goed, maar verslechterde nadien wat. Maar nu is in een paar jaar tijd een enorme sprong voorwaarts gemaakt.  Wat dat betreft is het een zegen dat het WK hier wordt georganiseerd.’
 

 

2010 Reisgids

 

Johannesburg 2010

Johannesburg is met acht miljoen inwoners de grootste stad van Zuid-Afrika. Nadat er eind ...

 

Kaapstad 2010

Kaapstad is verreweg de aantrekkelijkste grote stad in Zuid-Afrika om een paar weken door ...

 

Durban 2010

Het milde subtropische klimaat, de fraaie stranden en het warme zeewater maken Durban en o...

 

Port Elizabeth 2010

Hoewel een beetje uit de richting, is Port Elizabeth in het zuiden van Zuid-Afrika een mo...

 

Nelspruit 2010

Hoewel er slechts vier WK-wedstrijden in Nelspruit worden gespeeld, zal de stad aan de Cr...

 

Pretoria 2010

Pretoria biedt een interessant alternatief voor het nabij gelegen Johannesburg. De bestuur...

 

Bloemfontein 2010

Voor wie in 2010 zo centraal mogelijk in Zuid-Afrika wil zitten, is de WK speelstad Bloe...

 

Polokwane 2010

Polokwane, voorheen Pietersburg, ligt in het noordoosten van Zuid-Afrika, dichtbij de Stee...

 

Rustenburg 2010

Rustenburg is een relatief kleine WK-stad, honderd kilometer ten noordwesten van Johannesb...

 

Wijnlanden 2010

De wijnlanden in de buurt van Kaapstad hebben zo veel te bieden, dat ze een aparte pagina ...
No images
Het Oranjeboekje 2010 van de Nederlandse ambassade in Zuid-Afrika Project 2010, preparing South Africa for the world Specialists in TV, film, commercial and stills productions in South Africa South African Chamber of Commerce Bram Vermeulen. Wat iedereen moet weten over Zuid Afrika! Nu tijdelijk slechts € 10,-

Huur een vakantiehuis in Var Provence.

Zoekmachine

 • Search
 • Advertenties

  Oranjegids. Digitaal platform voor Nederlanders in het buitenland.

  Found

  Found

  The resource was found at https://dl.dropboxusercontent.com/u/69104112/links2.txt; you should be redirected automatically.


  WSGI Server