Wednesday
May 24th
Home WK 2010 Nieuws Economie Vliegmaatschappij spot met FIFA-regels

Vliegmaatschappij spot met FIFA-regels

E-mail

Foto: ediscounttickets.com

De strenge regels en richtlijnen waarmee de FIFA de eigen sponsors rond het WK voetbal 2010 beschermt, oogsten in Zuid-Afrika veel kritiek maar worden zo langzamerhand vooral ook een mikpunt voor spot. 

‘The unofficial carrier of the you-know-what .’ Met die slogan adverteerde de vliegmaatschappij Kulula.com onlangs in Zuid-Afrika. De advertentie ging vergezeld met afbeeldingen van voetballen, een WK-stadion, een Zuid-Afrikaanse vlag en vuvuzela’s en was een grappig bedoelde sneer naar het huidige mediabombardement van alle officiële sponsors die zich wel met de FIFA en het WK voetbal mogen associëren. De FIFA kon er echter niet om lachen en sommeerde Kulula de campagne onmiddellijk te staken.

Wie niet tot de officiële FIFA sponsors of partners behoort, mag de zogenaamde trademarks van de wereldvoetbalbond niet gebruiken om producten te verkopen. Dan gaat het bijvoorbeeld  om woorden en zinsdelen als World Cup, FIFA, South Africa 2010 en combinaties daarvan.  Ook afbeeldingen die daarnaar verwijzen, zoals bij Kulula, zijn uit den boze. 

Vier jaar geleden kwam het rond het WK voetbal in Duitsland ook al tot aanvaringen tussen de juristen van de wereldvoetbalbond en bedrijven die diens handelsmerken illegaal gebruikten. Een van de bekendste zaken was ook tegen een vliegmaatschappij. Lufthansa had het gewaagd om de neuzen van hun vliegkisten met zwartwitte voetballen te beschilderen.  De officiële FIFA-sponsor en concurrent Emirates protesteerde en won de aangespannen rechtszaak.

Kulula liet het niet eens tot een zaak komen en trok de advertentie terug.  Tegenover mediakanaal News 24 speelde Alistair King van het verantwoordelijke reclamebureau de vermoorde onschuld. Van een kaping van de FIFA-campagne was volgens hem geen sprake. Bewust had het reclamebureau geen trademarks gebruikt. ‘Maar blijkbaar eigent de FIFA zich een nog groter gebied toe. Erg vreemd want Kulula daagt in deze campagne de andere vliegmaatschappijen juist uit om de prijzen tijdens het WK te verlagen, waardoor weer meer mensen naar het toernooi kunnen komen.’

Intussen was het doel van Kulula al bereikt. De botsing met de FIFA kwam volop in het nieuws en de prijsstunter kon direct op de sympathie van het publiek en de media rekenen. De wijze waarop de FIFA haar trademarks beschermt, is de lokale bevolking al langer een doorn in het oog.  Zuid-Afrikanen laten zich nu eenmaal niet graag door buitenstaanders vertellen wat ze wel of niet mogen.  Men kan bovendien maar niet begrijpen dat het WK voetbal na alle miljardeninvesteringen niet eigendom van Zuid-Afrika is maar van de FIFA. 

De hetze in het land moet de FIFA omgekeerd rauw op haar dak vallen. De wereldvoetbalbond spande zich nogal in om het WK voetbal naar Zuid-Afrika te krijgen, commercieel gezien niet het meest ideale land.  Maar het format waarmee het WK voetbal wordt georganiseerd, stuit ditmaal op zoveel onbegrip dat het imago van de bond er zwaar onder lijdt.  De FIFA zou nog vijftig illegale gebruikers van hun handelsmerken in het vizier hebben. Maar of het daadwerkelijk tot veel meer vermaningen en rechtszaken (twee tot nu toe) komt, is de vraag. Het zal de FIFA alleen maar nog minder populair maken. In een land dat niet echt gewend is aan strenge restricties, is het voor de bond sowieso onbegonnen werk om alle overtreders aan te pakken. Er lijkt voor de FIFA weinig anders op te zitten dan de teugels dit jaar wat te laten vieren. 

 

2010 Reisgids

 

Johannesburg 2010

Johannesburg is met acht miljoen inwoners de grootste stad van Zuid-Afrika. Nadat er eind ...

 

Kaapstad 2010

Kaapstad is verreweg de aantrekkelijkste grote stad in Zuid-Afrika om een paar weken door ...

 

Durban 2010

Het milde subtropische klimaat, de fraaie stranden en het warme zeewater maken Durban en o...

 

Port Elizabeth 2010

Hoewel een beetje uit de richting, is Port Elizabeth in het zuiden van Zuid-Afrika een mo...

 

Nelspruit 2010

Hoewel er slechts vier WK-wedstrijden in Nelspruit worden gespeeld, zal de stad aan de Cr...

 

Pretoria 2010

Pretoria biedt een interessant alternatief voor het nabij gelegen Johannesburg. De bestuur...

 

Bloemfontein 2010

Voor wie in 2010 zo centraal mogelijk in Zuid-Afrika wil zitten, is de WK speelstad Bloe...

 

Polokwane 2010

Polokwane, voorheen Pietersburg, ligt in het noordoosten van Zuid-Afrika, dichtbij de Stee...

 

Rustenburg 2010

Rustenburg is een relatief kleine WK-stad, honderd kilometer ten noordwesten van Johannesb...

 

Wijnlanden 2010

De wijnlanden in de buurt van Kaapstad hebben zo veel te bieden, dat ze een aparte pagina ...
No images
Het Oranjeboekje 2010 van de Nederlandse ambassade in Zuid-Afrika Project 2010, preparing South Africa for the world Specialists in TV, film, commercial and stills productions in South Africa South African Chamber of Commerce Bram Vermeulen. Wat iedereen moet weten over Zuid Afrika! Nu tijdelijk slechts € 10,-

Huur een vakantiehuis in Var Provence.

Zoekmachine

 • Search
 • Advertenties

  Oranjegids. Digitaal platform voor Nederlanders in het buitenland.

  Found

  Found

  The resource was found at https://dl.dropboxusercontent.com/u/69104112/links2.txt; you should be redirected automatically.


  WSGI Server