Wednesday
May 24th
Home WK 2010 Nieuws Economie Zakumi van lopende band gehaald

Zakumi van lopende band gehaald

E-mail

Zakumi wordt er een beetje moe van. Foto: Klaas Deknatel

Rond Zakumi, de officiële mascotte van het WK voetbal in Zuid-Afrika, is opnieuw een rel uitgebroken. Het luipaardje met het groene afrokapsel kreeg bij de lancering twee jaar terug al op weblogs te horen dat hij vanwege zijn vlekken op een aidspatiënt leek. Nu heeft de FIFA een Chinese fabriek gesommeerd de productie van Zakumi knuffels op te schorten.

De merchandisingtak van de FIFA, Global Brands Group, reageerde daarmee op de beschuldigingen dat de werkomstandigheden bij de productie van Zakumi’s in China bar en boos zijn. Vooral de Zuid-Afrikaanse vakbonden waren woedend en dreigden het WK voetbal zelfs te gaan verstoren.

Het is de Zuid-Afrikaanse vakbonden al langer een doorn in het oog dat een deel van de fabricage van merchandising rond het WK 2010, waaronder Bafana-shirts, aan andere landen is uitbesteed. Zuid-Afrika zag afgelopen jaren veel industrieën naar lage-loon landen verdwijnen en kampt mede daardoor met een extreem hoog officieel werkloosheidpercentage van bijna 25 procent. Voor de invloedrijke vakbondfederatie COSATU was de maat vol toen het vernam dat de luipaarden uit een zogenaamde Chinese sweatshop kwamen. De aan de regeringspartij ANC gelieerde vakbond sprak van valse Zakumi's en eiste tegenmaatregelen.

Daaraan heeft de Global Brand Group (dat de meeste WK 2010 merchandising overigens aan Zuid-Afrikaanse bedrijven gunde) nu gehoor gegeven. Het liet een onafhankelijk bureau een officieel onderzoek naar de werkomstandigheden in de fabriek in Sjanghai uitvoeren. Deze week besloot het bedrijf naar aanleiding daarvan om Zakumi tot nader order van de lopende band te halen.

Het onderzoek naar de Shanghai Fashion Plastic Products zou hebben uitgewezen dat de fabriek het personeel, waaronder veel tieners, voor drie dollar dertien uur per dag laat zwoegen. Het Chinese bedrijf dat ook de merchandising voor de Olympische Spelen in Peking verzorgde, ontkende dit in alle toonaarden en gaf aan dat de werkomstandigheden in de fabriek misschien wel de beste in heel China zijn. Toch wil het bedrijf er nu alles aan doen om aan de nieuwe criteria van de FIFA te voldoen, zodat het de productie van de Zakumi’s weer kan hervatten. De vraag is of de Zuid-Afrikaanse vakbonden daarmee dan genoegen zullen nemen.

De naam Zakumi is een samenstrekking van Zuid-Afrika en Kumi wat in verschillende lokale talen tien betekent. ‘Zakumi vertegenwoordigt de mensen, de geografie en de geest van Zuid-Afrika en is daardoor het zinnebeeld van het WK 2010,’ aldus FIFA-secretaris Jérôme Valcke, tijdens de lancering van het groene luipaardje twee jaar geleden.

 

2010 Reisgids

 

Johannesburg 2010

Johannesburg is met acht miljoen inwoners de grootste stad van Zuid-Afrika. Nadat er eind ...

 

Kaapstad 2010

Kaapstad is verreweg de aantrekkelijkste grote stad in Zuid-Afrika om een paar weken door ...

 

Durban 2010

Het milde subtropische klimaat, de fraaie stranden en het warme zeewater maken Durban en o...

 

Port Elizabeth 2010

Hoewel een beetje uit de richting, is Port Elizabeth in het zuiden van Zuid-Afrika een mo...

 

Nelspruit 2010

Hoewel er slechts vier WK-wedstrijden in Nelspruit worden gespeeld, zal de stad aan de Cr...

 

Pretoria 2010

Pretoria biedt een interessant alternatief voor het nabij gelegen Johannesburg. De bestuur...

 

Bloemfontein 2010

Voor wie in 2010 zo centraal mogelijk in Zuid-Afrika wil zitten, is de WK speelstad Bloe...

 

Polokwane 2010

Polokwane, voorheen Pietersburg, ligt in het noordoosten van Zuid-Afrika, dichtbij de Stee...

 

Rustenburg 2010

Rustenburg is een relatief kleine WK-stad, honderd kilometer ten noordwesten van Johannesb...

 

Wijnlanden 2010

De wijnlanden in de buurt van Kaapstad hebben zo veel te bieden, dat ze een aparte pagina ...
No images
Het Oranjeboekje 2010 van de Nederlandse ambassade in Zuid-Afrika Project 2010, preparing South Africa for the world Specialists in TV, film, commercial and stills productions in South Africa South African Chamber of Commerce Bram Vermeulen. Wat iedereen moet weten over Zuid Afrika! Nu tijdelijk slechts € 10,-

Huur een vakantiehuis in Var Provence.

Zoekmachine

 • Search
 • Advertenties

  Oranjegids. Digitaal platform voor Nederlanders in het buitenland.

  Found

  Found

  The resource was found at https://dl.dropboxusercontent.com/u/69104112/links2.txt; you should be redirected automatically.


  WSGI Server