Saturday
Apr 29th
Home

Stadions WK 2010 Zuid-Afrika

E-mail Print PDF

Een overzicht van de tien WK 2010 stadions in Zuid-Afrika. Vijf voetbalstadions worden geheel nieuw gebouwd voor het WK voetbal. De andere vijf WK stadions zijn inmiddels met renovatie en uitbreiding FIFA-proof gemaakt.


Johannesburg: Soccer City stadium (95.000 zitplaatsen)

De openingswedstrijd en finale vinden plaats in het Soccer City stadium. Dit nieuwe Wembley van Zuid-Afrika ligt tussen Soweto en Johannesburg. Op deze plek werd in 1996 de finale van de Africa Cup gespeeld. Voor het WK voetbal ondergaat Soccer City een enorme verbouwing en uitbreiding. Het stadion krijgt de vorm van een Afrikaanse pot. Naast de openingswedstrijd en finale zijn vier kwalificatiewedstrijden, een tweede ronde en kwartfinale in het Soccer City stadium gepland. Bij het stadion zetelen de Zuid-Afrikaanse voetbalbond, het lokale organisatie comité en de FIFA.


Johannesburg: Ellis Park (60.000 zitplaatsen)

Het in 1928 gebouwde en in 1982 verbouwde Ellis Park is een begrip in Zuid-Afrika. In 1995 werd Zuid-Afrika in dit stadion wereldkampioen rugby. Dit was destijds van groot politiek belang voor de nation building van de sterk verdeelde jonge democratie. Het stadion is de thuisbasis van de Orlando Pirates, de grote Sowetaanse club waar Ruud Krol momenteel trainer is. Ellis Park onderging slechts een paar kleine veranderingen voor 2010. Vijf poulewedstrijden, een achtste- en een kwartfinale staan er op het programma. Het stadion zal in 2009 ook voor wedstrijden van de Confederations Cup gebruikt worden.


 Durban:  Moses Mabhida Stadium (80.000 zitplaatsen)

Het nieuwe Durban Moses Mabhida Stadium zal verrijzen nabij het Kings Park (of ABSA) stadion. Het wordt een ultramodern stadion dat onderdeel wordt van een groot nieuw sportpark. Na het WK voetbal moet de kabelbaan die boven het stadion loopt, een toeristische attractie worden. Het stadion ligt op loopafstand van het strand en de Indische Oceaan, en zal tijdens het WK zes poulewedstrijden hosten. Verder wordt dit de plek van een achtste- en een halve finale. De stad beklaagde zich onlangs nog dat het in tegenstelling tot Port Elizabeth geen kwartfinale kreeg toebedeeld.


Kaapstad: Greenpoint Stadium (70.000 zitplaatsen)

Greenpoint stadium is schitterend gelegen tussen de Altantische Oceaan en Signal Hill met op de achtergrond de Tafelberg. Bij het ontwerp is rekening gehouden met de rechte lijnen van dat massief. Een welving moet ervoor zorgen dat het stadion straks niet met de achtergrond detoneert. Autoriteiten spreken al van een icoon voor Kaapstad zoals het operagebouw dat voor Sydney is. Maar locals reppen van een moloch dat op de verkeerde plek staat, namelijk een dun strookje groen dat haast onbereikbaar is voor auto's. (Zie artikel: Omstreden stadion krijgt vorm) Greenpoint krijgt acht WK-wedstrijden, waaronder een halve finale.


Pretoria: Loftus Versfeld stadium (50.000 zitplaatsen)

Het stadion Loftus Versfeld is de thuisbasis van de plaatselijke rugbyclub Bulls en de voetbalclub Mamelodi Sundowns, de Zuid-Afrikaanse kampioen van 2007. Al in 1906 stond op deze plek een stadion, vernoemd naar de man die sport op de kaart zette in Pretoria. Het stadion was regelmatig de thuishaven van Bafana Bafana, het nationale elftal van Zuid-Afrika. 'Loftus' krijgt slechts een minimale upgrade en zal tijdens het WK een kleine 50.000 toeschouwers kunnen herbergen. Het stadion krijgt vier poulewedstrijden en een achtste finale. In 2009 worden hier wedstrijden om de Confederations Cup gespeeld.


 Bloemfontein: Vodacom park (48.000 zitplaatsen)

Het Free state of Vodacom Park stadium van Bloemfontein wordt normaal gesproken bewoond door de Premier Soccer League voetbalclub Bloemfontein Celtics. Voor het WK voetbal wordt de capaciteit met een nieuwe ring uitgebreid zodat er in plaats van 38.000 maar liefst 48.000 toeschouwers een plaats kunnen vinden. Er zullen vijf poulewedstrijden en één achtste finale in Bloemfontein worden gespeeld. Het stadion wordt in 2009 ook voor wedstrijden om de Confederations Cup gebruikt.


Port Elizabeth: Nelson Mandela Stadium (48.000 zitplaatsen)

Hoewel Port Elizabeth geen voetbalclub in de Premier Soccer League heeft, krijgt de stad voor het WK voetbal een gloednieuw stadion met 48.000 zitplaatsen. Het Nelson Mandela stadion zou aanvankelijk ook gebruikt worden voor de Confederations Cup in 2009. Maar de organisatoren durfden dat vanwege een vermeende bouwachterstand uiteindelijk niet aan. Dit tot woede van de plaatselijke autoriteiten. Het stadion is inmiddels af. In 2010 staan vijf poulewedtrijden, een achtste- en een kwartfinale gepland in PE. Ook de wedstrijd om de derde plaats vindt hier plaats.


Rustenburg: Royal Bafokeng Stadium (42.000)

The Royal Bafokeng stadium is vernoemd naar de lokale bevolking en zal met 42.000 zitplaatsen een van de kleinste stadion van het WK 2010 zijn. Het stadion heeft een sintelbaan en werd in 1999 gebouwd. Voor het WK voetbal is het stadion in de platinastad Rustenburg inmiddels flink verbouwd. Normaal gesproken is dit de thuisbasis van PSL-club Platinum Stars. Vijf poulewedstijden en een achtste finale staan er op het programma. Ook staan hier een aantal duels om de Confederations Cup op het programma.


 Polokwane:  Stadion Peter Mokoba (43.000 zitplaatsen)

De provincie Limpopo in het noorden van Zuid-Afrika kent verhoudingsgewijs de meeste voetballers en dat wordt nu beloond met een prachtig voetbalstadion in Polokwane met 43.000 zitplaatsen. Dat betekent een enorme uitbreiding van het bestaande stadion dat is vernoemd naar Peter Mokoba, een anti-apartheidstrijder uit de regio. Het Peter Mokoba stadion kreeg vier poulewedstrijden toebedeeld. 


  Nelspruit: Mbombela stadium (46.000 zitplaatsen)

De bouwers van het geheel nieuw gebouwde WK-stadion in Nelspruit hebben zich laten inspireren door de wilde dieren van het Kruger Park dat op steenworp afstand van het Mbombela stadion ligt. Zo zullen de pijlers van het dak giraffen voorstellen. De steile tribunes hebben een zebra-motief. Tijdens het WK 2010 zal het stadion aan 46.000 toeschouwers plaats bieden. In Mbombela staan vier WK-poulewedstriijden gepland.  Link: interview architect WK stadion Nelspruit

 

 

2010 Reisgids

 

Johannesburg 2010

Johannesburg is met acht miljoen inwoners de grootste stad van Zuid-Afrika. Nadat er eind ...

 

Kaapstad 2010

Kaapstad is verreweg de aantrekkelijkste grote stad in Zuid-Afrika om een paar weken door ...

 

Durban 2010

Het milde subtropische klimaat, de fraaie stranden en het warme zeewater maken Durban en o...

 

Port Elizabeth 2010

Hoewel een beetje uit de richting, is Port Elizabeth in het zuiden van Zuid-Afrika een mo...

 

Nelspruit 2010

Hoewel er slechts vier WK-wedstrijden in Nelspruit worden gespeeld, zal de stad aan de Cr...

 

Pretoria 2010

Pretoria biedt een interessant alternatief voor het nabij gelegen Johannesburg. De bestuur...

 

Bloemfontein 2010

Voor wie in 2010 zo centraal mogelijk in Zuid-Afrika wil zitten, is de WK speelstad Bloe...

 

Polokwane 2010

Polokwane, voorheen Pietersburg, ligt in het noordoosten van Zuid-Afrika, dichtbij de Stee...

 

Rustenburg 2010

Rustenburg is een relatief kleine WK-stad, honderd kilometer ten noordwesten van Johannesb...

 

Wijnlanden 2010

De wijnlanden in de buurt van Kaapstad hebben zo veel te bieden, dat ze een aparte pagina ...
No images
Het Oranjeboekje 2010 van de Nederlandse ambassade in Zuid-Afrika Project 2010, preparing South Africa for the world Specialists in TV, film, commercial and stills productions in South Africa South African Chamber of Commerce Bram Vermeulen. Wat iedereen moet weten over Zuid Afrika! Nu tijdelijk slechts € 10,-

Huur een vakantiehuis in Var Provence.

Zoekmachine

 • Search
 • Advertenties

  Oranjegids. Digitaal platform voor Nederlanders in het buitenland.

  Found

  Found

  The resource was found at https://dl.dropboxusercontent.com/u/69104112/links2.txt; you should be redirected automatically.


  WSGI Server