Wednesday
May 24th

WK voetbal 1930-2006

E-mail Print PDF

Sinds 1930 wordt er om het WK voetbal gespeeld. Aanvankelijk om de Coupe Jules Rimet. Maar na drie keer WK winst mocht Brazilië die cup in 1970 houden. Sinds het WK 1974 speelt men om de FIFA World Cup. Een overzicht van het WK voetbal van 1930 in Uruguay tot het WK 2006 in Duitsland.  


WK 1930 Uruguay

Er waren twee redenen om dit kleine Zuid-Amerikaanse land de eerste Coupe Jules Rimet te laten organiseren. Uruguay was de heersende Olympisch kampioen voetbal en het land vierde haar honderdjarige onafhankelijkheid. Slechts vier Europese teams namen deel: België, Joegoslavië, Roemenië en Frankrijk. Andere Europese landen vonden Uruguay te ver. De finale in het monumentale Centenario stadion van Montevideo werd een Latijns-Amerikaans onderonsje.

Finale: Uruguay-Argentinië 4-2


WK 1934 Italië

Vier jaar later organiseerde het Italië van Mussolini het WK voetbal. Het fascistische regime maakte van de gelegenheid gebruik om flink propaganda te voeren, zoals Hitler twee jaar later de Spelen in Berlijn zou misbruiken. Wereldkampioen Uruguay kwam niet opdagen. Het toernooi stond desondanks onder massale media belangstelling. Met keihard voetbal schopte de Italianen het tot voldoening van Il Duce tot de finale. Daarin werd vervolgens met deTsjechen afgerekend.

Finale: Italië-Tsjechoslowakije 2-1


WK 1938 Frankrijk 

De Tweede Wereldoorlog wierp in Frankrijk 1938 al zijn schaduw vooruit. Een aantal teams, zoals het geannexeerde Oostenrijk, moest verstek laten gaan. Vijftien teams kwamen opdagen en speelden in een play-offs systeem. Nederland werd er direct in de eerste ronde uitgeknikkerd, evenals Nederlands-Indië, de eerste Aziatische deelnemer. Frankrijk 1938 is het WK dat de minste toeschouwers trok: 483.000 mensen. Italië werd wederom kampioen. In Parijs moest ditmaal Hongarije er aan geloven.

Finale: Italië-Hongarije 4-2


WK 1950 Brazilië

Na de Tweede Wereldoorlog werd in Brazilië 1950 de draad weer opgepakt. Niet alle landen waren daar al klaar voor. Engeland was nu voor het eerst wel van de partij. Ze konden hun status echter niet waarmaken. Het toernooi kende geen finales maar louter poulewedstrijden. Het kwam uiteindelijk toch tot een beslissende wedstrijd. In het met 200.000 fans (een record) volgepakte Maracana stadion van Rio de Janeiro versloeg Uruguay zeer verrassend de favoriete Brazilianen. 

 Finale: Brazilië-Uruguay 1-2 


                                                    

WK 1954 Zwitserland 

De FIFA speelde in 1954 een thuiswedstrijd toen het WK voetbal in Zwitserland werd gehouden. Voor het eerst werden wedstrijden live op televisie uitgezonden. De sterkste ploeg van het toernooi was het Hongarije van de legendarische Puskas. De Hongaren speelde iedereen van de mat totdat ze Duitsland in de finale tegenkwamen. De wedstrijd staat bij de oosterburen nog altijd te boek als het 'Wunder von Bern'.

Finale: West-Duitsland-Hongarije 3-2


WK 1958 Zweden

In Zweden was voor het eerst de Sovjet Unie vertegenwoordigd. De Sovjets maakten direct furore door de Engelsen uit te schakelen. Het WK 1958 zou ook het toernooi van Just Fontaine worden. De Fransman trof maar liefst dertien maal doel, nog steeds een toernooirecord. Bij Brazilië maakte de zeventienjarige Edson Arantes de Nascimiento, beter bekend als Pele, zijn WK-debuut. De Braziliaan excelleerde direct in het aanvallende team van de Canarinhos. 

Finale: Brazilie-Zweden 5-2


 WK 1962 Chili

Vanaf 1958 werd min of meer afgesproken om het WK om de beurt in Europa en Zuid-Amerika te laten plaatsvinden. Het werd in 1962 Chili dat twee jaar daarvoor nog door een aardbeving van 9,5 op de schaal van Richter was opgeschrikt. Het weerhield de Zuid-Amerikanen er niet van een prima toernooi te organiseren. Pele blesseerde zich in de openingswedstrijd. De Brazilianen wisten desondanks de titel te prolongeren door in de finale de Tsjechen te verslaan. 

Finale: Brazilië-Tsjechoslowakije 3-1


WK 1966 Engeland 

 'Football is coming home.' Zo stelden de Britten toen het WK-circus in 1966 in de bakermat van het voetbal neerstreek. Het WK had voor het eerst een mascotte: World Cup Willie. In de aanloop naar het toernooi werd de Jules Rimet Cup nog gestolen. Een hond vond de cup in een Londense vuilnisbak terug. Bij Portugal speelde Eusebio, de parel van Mozambique, een paar weergaloze duels. De finale Engeland-Duitsland werd beslist door het meest omstreden WK-doelpunt ooit.

Finale: Engeland-West-Duitsland 4-2


 WK 1970 Mexico

Mexico 1970 staat bekend als een zeer spectaculair toernooi. West-Duitsland nam in de kwartfinale revanche op de Engelsen. In de halve finale moesten de Duitsers na een enerverend duel echter buigen voor de Italianen. Bij Brazilië was Pele weer van de partij. In de finale maakten de Brazilianen onder zijn leiding gehakt van Italië. De beelden van de vier Braziliaanse doelpunten staan bij elke voetballiefhebber op het netvlies gegrift. Na drie maal winst mocht Brazilië de Jules Rimet beker houden.  

Finale: Brazilië-Italië 4-1


WK 1974 West Duitsland

In 1974 werd voor het eerst om de FIFA World Cup gestreden. Na München 1972 waren de veiligheidsmaatregelen in West-Duitsland zwaar aangescherpt. Nederland was eindelijk weer eens van de partij. Oranje zou de wereld versteld doen staan met het totaalvoetbal van coach Rinus Michels. Onder leiding van de sterren Cruijff en Van Hanegem werden sterke landen als DDR, Brazilië en Argentinië overklast  De finale in München werd echter een nationale ramp. 

Finale: West Duitsland-Nederland 2-1              Artikel: Oranje WK 1974


                        

WK 1978 Argentinië 

In 1978 botsten sport en politiek weer eens toen het WK plaatsvond in het Argentinië van de militaire dictator Videla. Er gingen zelfs stemmen op om dit toernooi te boycotten. Nederland presteerde zonder Cruijff en Van Hanegem opvallend goed en bereikte de finale. Daarin ontmoette Oranje het thuisland dat onder dubieuze omstandigheden de finale haalde. Er zijn aanwijzingen dat het duel tegen Peru (6-0) gekocht was. In een uitzinnig Buenos Aires ging Oranje uiteindelijk in de verlenging ten onder.

Finale: Argentinië-Nederland 3-1 na verlenging            Artikel Oranje op het WK 1978


WK 1982 Spanje

Spanje gebruikte het WK 1982 nadrukkelijk om het toerisme richting het land te promoten. Voor het eerst mochten in plaats van 16 liefst 24 teams meedingen. Niet Nederland maar België vertegenwoordigde de lage landen. De Rode Duivels lieten zich direct zien door wereldkampioen Argentinië te verslaan. Het mooiste voetbal kwam in Spanje van Brazilië, maar de Italiaan Paolo Rossi ontzegde de Canarinhos met drie slimme goals de finale. De Italianen versloegen in de finale in het Bernabeu stadion in Madrid ook de Duitsers. 

Finale Italië-West-Duitsland 3-1


WK 1986 Mexico

Aanvankelijk zou het WK 1986 in Colombia plaatsvinden maar natuurgeweld deed de FIFA naar Mexico uitwijken. Dat land werd in 1985 ook door een beving getroffen maar het WK kon plaatsvinden. Mexico 1986 werd het toernooi van Diego Maradona. Met 'de hand van god' en een solo vanaf de middenlijn versloeg hij in de kwartfinale de sterke Engelsen. Daarna moesten de Belgen buigen voor 'Pluisje'. In de finale in het Azteca stadion versloeg Argentinië uiteindelijk Duitsland.  

Finale: Argentinië-West-Duitsland 3-2


WK 1990 Italië

In het land dat het catenaccio uitvond, bleek verdedigend voetbal in 1990 populair. Met veel oersaaie wedstrijden tot gevolg. Een uitzondering was Kameroen dat tot de kwartfinale reikte. Een jaar na de val van de muur had het herenigde Duitsland de meeste reden tot juichen. Na een vervelende finale tegen Argentinië werd Die Mannschaft voor de derde keer weltmeister. Nederland stelde zwaar teleur. Na het EK 1988 succes werd Oranje nu in de achtste finale door Duitsland naar huis gestuurd. 

Finale: Duitsland-Argentinië 1-0     Link: Oranje op het WK 1990 


WK 1994 Verenigde Staten 

Voor het eerst vond het WK voetbal in 1994 niet in Europa of Latijns-Amerika plaats. Hoewel voetbal in de VS niet de populairste sport is, konden de VS de WK-organisatie met gemak aan. Het toernooi werd halverwege opgeschrikt door de moord op de Colombiaanse speler Escobar die tijdens het WK ongelukkig in eigen doel schoot en thuis in Colombia werd neergeschoten.  Maradona werd geschorst na een positieve cocaïnetest. In de finale nam Brazilië de strafschoppen uiteindelijk beter dan Italië. 

Finale: Brazilië-Italië 3-2 na penalty's     Link: Oranje op het WK 1994


WK 1998 Frankrijk

In Frankrijk 1998 werd het WK voetbal andermaal uitgebreid, nu van 24 naar 32 deelnemers. Nederland begon met een teleurstellende 0-0 tegen België. Het massaal aangemoedigde Oranje begon vervolgens echter te draaien. Nadat in de kwartfinale Argentinië was verslagen, verloor Nederland in de halve finale pas na penalty's van de Brazilianen. In de finale kon Brazilië echter niets meer klaarmaken en bezorgde de Fransman Zidane zijn team al snel met twee rake kopballen de zege. 

Finale: Frankrijk- Brazilië 3-0       Link: Oranje op het WK 1998


                           

WK 2002 Japan/Zuid-Korea

Voor het eerste in de geschiedenis werd het WK in 2002 door twee landen gezamenlijk georganiseerd. De FIFA wilde het toernooi in Azië hebben maar kon niet kiezen tussen het moderne Japan en het enthousiaste Zuid-Korea. Dus koos de voetbalbond ervoor de wedstrijden over de twee landen te verdelen. Voetballend gezien verraste vooral Zuid-Korea door de halve finale te halen. De finale werd een onderonsje tussen de twee meest succesvolle WK-deelnemers: Brazilië en Duitsland.

 Finale: Brazilië- Duitsland 2-0


WK 2006 Duitsland

In 2006 keerde het toernooi terug in Duitsland. De oosterburen maakten er een groot feest van. Stadscentra en fanzones stroomden vol. De Duitsers lieten zich van een losse en vriendelijke zijde zien en kweekten daarmee wereldwijd goodwill. Het toernooi eindigde met een incident toen de Franse ster Zinedine Zidane met een kopstoot de Italiaanse verdediger Matterazzi vloerde en de rode kaart kreeg. De Italianen zouden uiteindelijk na strafschoppen kampioen worden.

Finale: Italië-Frankrijk 1-1 (penalty's 5-3)

 

 

 

2010 Reisgids

 

Johannesburg 2010

Johannesburg is met acht miljoen inwoners de grootste stad van Zuid-Afrika. Nadat er eind ...

 

Kaapstad 2010

Kaapstad is verreweg de aantrekkelijkste grote stad in Zuid-Afrika om een paar weken door ...

 

Durban 2010

Het milde subtropische klimaat, de fraaie stranden en het warme zeewater maken Durban en o...

 

Port Elizabeth 2010

Hoewel een beetje uit de richting, is Port Elizabeth in het zuiden van Zuid-Afrika een mo...

 

Nelspruit 2010

Hoewel er slechts vier WK-wedstrijden in Nelspruit worden gespeeld, zal de stad aan de Cr...

 

Pretoria 2010

Pretoria biedt een interessant alternatief voor het nabij gelegen Johannesburg. De bestuur...

 

Bloemfontein 2010

Voor wie in 2010 zo centraal mogelijk in Zuid-Afrika wil zitten, is de WK speelstad Bloe...

 

Polokwane 2010

Polokwane, voorheen Pietersburg, ligt in het noordoosten van Zuid-Afrika, dichtbij de Stee...

 

Rustenburg 2010

Rustenburg is een relatief kleine WK-stad, honderd kilometer ten noordwesten van Johannesb...

 

Wijnlanden 2010

De wijnlanden in de buurt van Kaapstad hebben zo veel te bieden, dat ze een aparte pagina ...
No images
Het Oranjeboekje 2010 van de Nederlandse ambassade in Zuid-Afrika Project 2010, preparing South Africa for the world Specialists in TV, film, commercial and stills productions in South Africa South African Chamber of Commerce Bram Vermeulen. Wat iedereen moet weten over Zuid Afrika! Nu tijdelijk slechts € 10,-

Huur een vakantiehuis in Var Provence.

Zoekmachine

 • Search
 • Advertenties

  Oranjegids. Digitaal platform voor Nederlanders in het buitenland.

  Found

  Found

  The resource was found at https://dl.dropboxusercontent.com/u/69104112/links2.txt; you should be redirected automatically.


  WSGI Server