Wednesday
May 24th
Home WK voetbal geschiedenis Oranje WK 2006 Duitsland 2006: De slag van Nürnberg

Duitsland 2006: De slag van Nürnberg

E-mail Print PDF

Het WK 2006 vindt plaats in Duitsland waar het Nederlands Elftal in 1974 furore maakte en in 1988 Europees kampioen werd. Dat geeft hoop, zeker nadat het jonge team van bondscoach Marco van Basten de kwalificatie- en poulewedstrijden ongeslagen doorkomt. De slag van Nürnberg maakt echter een einde aan alle dromen.

Kwalificatie

Oranje staat in de kwalificatie tegenover Tsjechië, Roemenië, Finland, Macedonië, Armenië en Andorra. Het team speelt niet groots maar weet vrijwel alle wedstrijden te winnen. Alleen tegen Macedonië wordt twee keer gelijk gespeeld. Door de uitwedstrijd tegen Tsjechië met 0-2 te winnen plaatst Nederland zich voor Duitsland 2006.


De selectie

Edwin van der Sar * Kew Jaliens * Khalid Boulahrouz * Joris Mathijsen * Giovanni van Bronckhorst * Denny Landzaat * Dirk Kuijt * Phillip Cocu * Ruud van Nistelrooy * Rafael van der Vaart * Arjen Robben * Jan Kromkamp * André Ooijer * John Heitinga * Tim de Cler * Hedwiges Maduro * Robin van Persie * Mark van Bommel * Jan Vennegoor of Hesselink * Wesley Sneijder * Ryan Babel * Henk Timmer * Maarten Stekelenburg

Het toernooi

Nederland moet het in de eerste ronde opnemen tegen Argentinië, Servië Montenegro en Ivoorkust, de zogenaamde poule des doods. Dat blijkt uiteindelijk voor Oranje wel mee te vallen. Na twee wedstrijden is het team al zeker van de achtste finale. Na een vlijmscherpe counter schiet Arjen Robben Oranje in het eerste duel naar een 1-0 winst op Servië. Robin van Persie knalt in de tweede wedstrijd tegen Ivoorkust een vrije trap snoeihard in de kruising. Ruud van Nistelrooy zorgt voor het tweede doelpunt (2-1). De laatste poulewedstrijd tegen Argentinië blijft het 0-0 waardoor Oranje in de achtste finale tegen de Portugezen komt te staan.

De slag van Nürnberg

In de achtste finale neemt Dirk Kuijt de spitspositie over van Ruud van Nistelrooy met wie bondscoach Marco van Basten op de training in conflict is gekomen. Oranje begint niet slim aan de wedstrijd. Al direct gooien Marc van Bommel en Khalid Boulahrouz de beuk erin, precies wat je niet moet doen tegen de theatrale en lepe Portugezen die dit soort voetbal veel beter beheersen. Als Portugal in de 22e minuut via Maniche de leiding neemt, zijn de rapen gaar. In de tweede helft ontaardt de wedstrijd zelfs in een ware veldslag. Tot twee keer toe komt Oranje met een man meer te staan, maar rode kaarten van Boulahrouz en Van Bronckhorst maken de numerieke meerderheid ook twee keer weer ongedaan. Scheidsrechter Ivanov deelt in totaal maar liefst 16 gele en vier rode kaarten uit, een WK record. In de tweede helft krijgt Nederland nog een of twee goede kansen maar als die worden gemist, is het allemaal vorbei en verlaat Oranje met de staart tussen de benen het WK. 

Waarom Oranje geen wereldkampioen werd?

Het team was waarschijnlijk te onervaren, wat zich vooral uitte in het ondoordachte optreden tegen Portugal. Bondscoach Marco van Basten droeg niet echt bij aan een positieve sfeer, onder meer door de twee sleutelspelers Ruud van Nistelrooy en Mark van Bommel in aanloop naar- en tijdens het toernooi publiekelijk op hun nummer te zetten.

 

 

2010 Reisgids

 

Johannesburg 2010

Johannesburg is met acht miljoen inwoners de grootste stad van Zuid-Afrika. Nadat er eind ...

 

Kaapstad 2010

Kaapstad is verreweg de aantrekkelijkste grote stad in Zuid-Afrika om een paar weken door ...

 

Durban 2010

Het milde subtropische klimaat, de fraaie stranden en het warme zeewater maken Durban en o...

 

Port Elizabeth 2010

Hoewel een beetje uit de richting, is Port Elizabeth in het zuiden van Zuid-Afrika een mo...

 

Nelspruit 2010

Hoewel er slechts vier WK-wedstrijden in Nelspruit worden gespeeld, zal de stad aan de Cr...

 

Pretoria 2010

Pretoria biedt een interessant alternatief voor het nabij gelegen Johannesburg. De bestuur...

 

Bloemfontein 2010

Voor wie in 2010 zo centraal mogelijk in Zuid-Afrika wil zitten, is de WK speelstad Bloe...

 

Polokwane 2010

Polokwane, voorheen Pietersburg, ligt in het noordoosten van Zuid-Afrika, dichtbij de Stee...

 

Rustenburg 2010

Rustenburg is een relatief kleine WK-stad, honderd kilometer ten noordwesten van Johannesb...

 

Wijnlanden 2010

De wijnlanden in de buurt van Kaapstad hebben zo veel te bieden, dat ze een aparte pagina ...
No images
Het Oranjeboekje 2010 van de Nederlandse ambassade in Zuid-Afrika Project 2010, preparing South Africa for the world Specialists in TV, film, commercial and stills productions in South Africa South African Chamber of Commerce Bram Vermeulen. Wat iedereen moet weten over Zuid Afrika! Nu tijdelijk slechts € 10,-

Huur een vakantiehuis in Var Provence.

Zoekmachine

 • Search
 • Advertenties

  Oranjegids. Digitaal platform voor Nederlanders in het buitenland.

  Found

  Found

  The resource was found at https://dl.dropboxusercontent.com/u/69104112/links2.txt; you should be redirected automatically.


  WSGI Server